Kincsek rejlenek köröttünk

2022.11.28. 07:01

Legendák, emlékek és festői szépségű tájak szövik át Baranyát

Baranyában az ismert turista-kirándulóhelyek mellett is számos különleges látnivaló vesz körül minket, amelyek az őszi-téli időszakban is jó úti célok lehetnek – cikkükben ezekből csemegézünk.

Mohay Réka

Különleges élményt ígér a Szent Miklós Vízi- és Taposómalom Somberek és Mohács között. A 14. századi eredetű vízimalom romjainak helyreállítása 2007-ben kezdődött, mára igényes turisztikai célponttá alakult. Az ide érkező látogatók a taposómalmot ki is próbálhatják. Arra azonban érdemes figyelni, hogy bejelentkezés szükséges, így érdemes felkeresni a helyszín saját weboldalát. 

Ha ellátogatunk a gyönyörű Óbányai-völgybe, az őszi erdő és a patak szépsége mellett a rendezett, kékeszöldre festett ablakos házsorok látványa is esélyesen belopja magát a szívünkbe. 

Innen nem messze Mecseknádasdnál állt az egykori Réka-vár, amely a köztudatban egyre kevésbé van jelen – emlékét már csak a táblák és a történeti leletek, legendák őrzik. A mára elpusztult vár nyomát benőtte az erdő, azonban ma is emlékkő áll Skóciai Szent Margit, Szent István unokája tiszteletére, aki a legenda szerint itt látott napvilágot. A vár egykori fényét megidéző rekonstrukció megtekinthető a varlexikon.hu/rekavar weboldalon. 
Hasonlóan titokzatos helyszín a megyeszékhelytől északra a Mecsekben található egykori Kantavár, illetve annak romjai. A vélhetően a tatárjárás utáni időszakban épült várhoz tragikus szerelmi történet legendája kapcsolódik féltékenység, foglyul ejtett lány, gyilkosság és bűnbánat tarkítja a ma is ismert történetet. 

A közkedvelt Siklósi vár mellett érdemes felkeresni a tőle pár száz méterre található Malkocs bej dzsámiját, illetve a lenyűgöző, ragyogó ikonosztázt rejtő Szent Demeter szerb ortodox templomot is. 

A nyaranta gyakran látogatott Melegmányi-völgy és az ott zuhogó vízesés a hűvös időben sem okozhat csalódást a természetbe vágyóknak, de ha már arra járunk, érdemes felkeresni a Mánfai középkori, román stílusú Sarlós Boldogasszony templomot is.

Azok, akiket a különleges templomok és néprajzi emlékek lelkesítenek, egyedülálló látvánnyal találkozhatnak az Ormánság református kazettás templomaiban. A drávaiványi templom mennyezetén megjelenő kardos sellőalak már önmagában egyedi, de Kóróson is magával ragadó látványban lehet részünk. Sőt, hasonló kazettás mennyezettel találkozhatunk szigetvári járásban lévő Patapoklosi templomában is.

Aki még nem tekintette meg az Ibafai pipamúzeumot, érdemes megnézni az egyedülálló gyűjteményt, s felkeresni az ismert nyelvtörő születési helyét – az ibafai papoknak ugyanis nem is akármilyen fapipái voltak! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában