Lelki töltekezésre invitálják a híveket

2023.03.11. 11:46

Nagyböjti programsorozatot indított Felföldi László megyés püspök

A Pécsi Egyházmegyén átívelő nagyböjti lelkigyakorlatot hirdetett ebben az évben első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal Felföldi László megyés püspök – 11 település 13 helyszínén várják a híveket a lelki délutánokra, a programsorozat április 5-én ér véget.

Wald Kata

Fotó: Laufer László

Nagyböjti rendezvénysorozatot hirdetett „Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket” mottóval Felföldi László megyés püspök és a papság a Pécsi Egyházmegyében. A katolikus hívek közösségét megszólító lelkigyakorlatokat hagyományteremtő szándékkal ebben az évben rendezik meg első alkalommal 11 település 13 helyszínén február 25. és április 5. között. 

A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint a lelki délutánokat Máriagyűdön, Mohácson, Szekszárdon, Szigetváron, Dombóváron, Bátaszéken, Szászváron, Tamásiban, Pakson, Bonyhádon és Pécsett tartják a böjti időszakban.

Fiatalokat és időseket egyaránt várnak 

– Nagy szeretettel hívom és várom a kedves testvéreket a lelkigyakorlatra, valamint kérem, hogy tájékoztassák a környezetükben élőket, fiatalokat és idősebbeket egyaránt, hogy a találkozás alkalmai lehetőséget biztosítanak a nagyböjti lelki töltekezésre – ezzel a kéréssel fordult a hívekhez a program meghirdetésekor a főpásztor, közölte a Pécsi Egyházmegye. 

– A helyszíneket úgy állítottuk össze, hogy az egyházmegye minden területéről eljuthassanak a hívek egy hozzájuk közeli lelkigyakorlatos helyszínre. Bátorítok mindenkit az összefogásra, segítsük egymást, főként az idősebbeket, hogy eljussanak a 11 helyszín vagy 13 alkalom egyikére – hangsúlyozta a megyés püspök. 

Folyamatos gyónási lehetőség is lesz 

A lelkigyakorlat minden egyes helyszínen megegyező módon épül fel és három fő blokkra oszlik, 15 órakor kezdődik és 19 óráig tart. 

– A program keretében elmélkedéseken, rózsafüzér­imán, keresztúti ájtatosságon vehetnek részt a hívek. Az elmélkedéseket és az imádságot az egyházmegye papjai vezetik, a lelkigyakorlatot záró szentmisének minden helyszínen Felföldi László püspök a főcelebránsa. A lelki délutánok teljes időtartamában folyamatos gyónási lehetőséget biztosítanak – vázolta a részleteket a Pécsi Egyházmegye. 

Egymást segítve örvendeznek 

A lelkigyakorlat-sorozat nyitó alkalmának helyszíne a máriagyűdi kegyhely volt február 25-én, amelyen húsz környékbeli településről mintegy 400-an vettek részt. Felföldi László megyés püspök nagy örömmel köszöntötte a híveket és kifejezte háláját a nagyarányú részvételért, melyben együtt, egymást segítve, reményt adva és örvendezve élik át a nagyböjti készületet.

– A lelki beszélgetések, a szentgyónás és a találkozások gazdagsága gyümölcsöző készületi lehetőséget teremt minden résztvevő számára – hangsúlyozta a főpásztor. 

A lelki délutánokat a baranyai helyszínek közül Mohácson és Szigetváron is már megtartották, március 18-án Szászváron a Nagyboldogasszony-templomban, áprilisban pedig három pécsi helyszínen – 3-án Gyárvárosban, a Szent-József-templomban, 4-én a kertvárosi Szent Erzsébet-templomban, 5-én pedig a programsorozat zárásaként a Jézus Szíve-templomban – várják a híveket.

A böjt az elcsendesedés időszaka

A böjti időszak az elcsendesedésre, az intenzív lelki életre és a megtisztulásra való felhívás időszaka annak érdekében, hogy méltó módon készüljünk fel a feltámadás ünnepére. Ebben az egyház több évszázada kialakult gyakorlatokkal segíti a híveit. Ezek közé tartozik a böjt, a rászorulók segítése, jó cselekedetek végzése. 

Szigorú böjtöt évente két alkalommal, a nagyböjt kezdőnapján, hamvazószerdán, valamint Jézus halálának napján, nagypénteken ír elő az egyház. Ez azt jelenti, hogy 14 éves kortól kötelező a hústilalom, azaz tiltott a melegvérű állatok húsának fogyasztása. Ezeken a napokon a 18 és 60 év közöttiek a hústilalom mellett naponta legfeljebb háromszor étkezhetnek és csak egyszer lehet jóllakni. A szigorú böjt nem vonatkozik a betegekre és a kismamákra. 

Nagyböjt minden péntekén szintén hústilalmat kell tartania minden katolikus hívőnek 14 és 60 életév között. Az étkezések száma azonban ezeken a napokon nincs korlátozva. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában