Hírlevél

2023.07.06. 15:20

Hívatlan vendégek foglalták el a vörös kányák fészkét

A vörös kánya tavalyi fészkei közül 5 semmisült meg Baranyában, míg 2 fészküket más ragadozók foglalták el – írja hírlevelében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Bama.hu

Kányafióka jeladózásra előkészítve

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány

Fotó: Haraszthy László

„Vizsgálódásaink eredményeként viszont 7 új fészket sikerült megtalálnunk, így továbbra is 13 fészek szerepel nyilvántartásunkban. Ezek közül 10 fészket foglaltak el költésre a madarak, ami egyetlen párral több a tavalyinál. Beazonosítottunk még 8 olyan revírt is, ahol az öreg madarak rendszeres mozgása alapján valószínűsíthető a fészkelés. Ez alapján a baranyai fészkelők száma legalább 18 párra becsülhető, ami kb. fele az országos állománynak. A költések közül ismét 6 bizonyult sikeresnek. A szülőmadarak 2x1 és 4x2 fiókát neveltek fel.

A rádiótelemetriás nyomkövetés érdekében ezúttal 4 fiókára szereltünk fel jeladót. A korábbi években jeladózott fiókák közül már csak egyetlen példány van életben. Ez a madár túl van az első vonulási ciklusán, és reméljük, hogy eléri az ivarérettségi kort.” – olvasható a hírlevélben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában