Rejtett értékek

2023.09.07. 17:30

A mecseknádasdi pincesorokon Bor-Barangolásra hívják a borkedvelőket

Már-már mecseknádasdi hagyomány, hogy szeptemberben nemcsak a pinceajtók nyílnak a településre érkező látogatók számára, hanem a pincesorok is. A Mecseknádasdi Bor-Barangolót idén szeptember 23-án rendezik meg.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete, a Mecseknádasd Open Nkft. és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót.

– A 300 éves szőlőtermesztési és borkészítési hagyományokra építkezve álmodtak meg Mecseknádasdon egy olyan őszi rendezvényt, melynek során nemcsak egy pincesoron lehet bort kóstolni, hanem a négy pincesoron elterülő kis pincék és nagyobb családi pincészetek zsűrizett borait mutatják be a közönségnek. Mecseknádasd gyönyörű, és a mai napig rejtett értékei vannak, melyekre minden látogató rácsodálkozik, aki a barangolás során végigjárja a pincesorokat. Szerintünk lenyűgöző nemcsak a falu kiváló és széles borkínálata, hanem maga a panoráma is, melyet szívesen mutatunk meg a hozzánk érkezőknek

 – mesélte el Hetényi János, a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke.

Pincéről pincére járhatnak az érdeklődők

A szervezők nagy hangsúlyt helyeznek a minőségre, így csak olyan bor kerülhet a látogatók poharaiba, melyet előtte az egyesület a zsűrizése során is jóváhagyott. Minden pincénél összehangolva, 3-3 bor kóstolható majd, mellyel igen széles kínálattal kecsegtet az esemény. Ezen kívül a szervezők szakmai (helyi borászok vezette) idegenvezetést is biztosítanak azoknak, akik többet szeretnének megtudni a borokról és Mecseknádasdról. Mindezzel a falusi turizmus lényegét próbálják erősíteni, tehát a közvetlen és vendégszerető hangulatot.

Négy pincesor, 14 nyitott pince, 42 tétel bor

– Az előre zsűrizett kiváló (új)borokat egy jegy ellenében kóstolhatják végig a borkedvelők. Ezek között jellemzően fehér- és kékszőlő-fajtákat találunk (cserszegi fűszeres, zenit, Irsai Olivér, chardonnay, merlot, kékfrankos). De kínálunk ropogós gyümölcsös rosét és a svábokra oly jellemző sillert is; ahogyan jelen lesz a prémium, grúz származású saperavi is. Célunk, hogy a látogatók többsége végigjárja az előre kijelölt „borutat”, s minden pincénél kóstolhasson helyi különlegességeket – tudtuk meg a szervezőktől.

A borok mellé nem csak borkorcsolya jár

A szervezők a napközbeni boros rendezvényen kívül, a Hetényi Családi Pincészet és Birtokra hívják az érdeklődőket az esti órákban, ahol vacsorázási lehetőség és egyéb kulturális programok is lesznek. A vacsora mellé nem csak kellemes jazz-zene szól majd, hanem stand up fellépés is. A humor kedvelőit a tévéből is ismert Showder klub sztárja, Orosz Gyuri humorista önálló műsora várja a pincészet borkápolnájában.

Nyitott pincék és pincesorok

  • Trieb-pincesor: Garai Pince, Schraub Pince, Lovagpince: Wekler Családi Pincészet
  • Schlawaker Grund: Hudák Weingarten, Keszler Pince, Gungl’s Weinkeller | Makk és Fiai Pince, Arnold Pince, Makk Pince, Rauschenberger Pince
  • Czehmanns Grund: Schum Pince (2), Sós Pince
  • Rékavölgyi-pincesor: Hetényi Családi Pincészet és Birtok

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában