Bama.hu videó

2023.08.26. 17:30

Fontos, hogy Magyarországon termelt csemegeszőlőt tegyünk gyermekeink asztalára (galéria és videó)

Ha Gombóc Artúr a szőlőt szeretné, akkor biztos, hogy tele ette volna magát a különböző színekben, formákban és ízekben tündöklő szőlőkből a második alkalommal megrendezett Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Versenyen a Pécsi Egyetemi Borbirtokon, amelyet augusztus 26-án, szombaton rendeztek meg.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer L.

De aggódni nem kell, sokan mások megtették ezt helyette, és azt kell mondanom, hogy ebből a gyümölcsből sosem elég.

2022-ben tartották meg az első kiállítást, amelyet a magyar csemegeszőlő termesztés fejlődésének támogatása érdekében hívtak létre, de a PTE Szőlészeti És Borászati Kutatóintézet ezzel egy olyan kezdeményezést is útjára indított, amellyel szakmai támogatást biztosítanak az árutermelők, családi gazdálkodók számára, kiemelve a háztáji termesztés jelentőségét.

A PTE SZBKI elnöke, Madaras Zoltán köszöntő beszédében köszönetét fejezte ki, hogy ennyien eljöttek erre a rendezvényre, hiszen fontos ennek a kiváló terméknek, a csemegeszőlőnek a népszerűsítése, valamint az, hogy Magyarországon termelt csemegeszőlőt és hazánkban előállított, minél kevesebb növényvédőszerrel megtermelt rezisztenst szőlőt tegyünk a gyermekeink asztalára.

Az eseményen jelen volt dr. Juhász Anikó, az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, aki hivatalosan is megnyitotta a II. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Versenyt. Beszédében elmondta, hogy szerinte akkor jó egy megnyitó, hogyha hagyjuk a rendezvény lényegét kibontakozni, így mindenkinek jó kóstolást kívánt. 

Mindemellett az eseményen a Josip Juraj Strossmayer Egyetem Agrobiotechnikai Tudományok Karának delegációja is tiszteletét tett, akik aláírták azt az együttműködési megállapodást a Pécsi Tudományegyetemmel, amely révén még szorosabbá vált Eszék és Pécs tudományos kapcsolata.

A köszöntőket követően pedig elindult a kóstolás, amiről Gárdonyi Géza A bor legendája című versének sora, az „Itt a szőlő, kóstold meg, hogy jó-é?” jutott eszembe. Csak úgy ízlelgettük az ország különböző területéről érkező szőlőfajtákat. És egy verseny is zajlott a kitelepülők között, az esemény végén pedig kihirdették a legszebb fürt, legnagyobb fürt méret, legnagyobb bogyóméret, legfinomabb íz kategória győzteseit is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában