Bama.hu videó

2023.08.25. 14:00

Csemegeszőlő mintakert átadásával nyitották meg a Baranyai Agrár Napot - galéria és videó

Ünnepélyes keretek között, szalagátvágással adták át a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének csemegeszőlő mintakertjét augusztus 25-én. A területet dr. Nagy István agrárminiszter avatta fel.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A csemegeszőlő mintakert átadásán a PTE SZBKI elnöke, Madaras Zoltán elmondta, hogy az intézet 70 éve foglalkozik szőlőnemesítéssel. Az átadott terület az elmúlt húsz év munkájának gyümölcsét fogja bemutatni a következő években a termelőknek és a hallgatóknak. Közel 700 tőkét telepítettek a kertbe, 22 rezisztens szőlőfajtára osztva a KITE segítségével, akik a legmodernebb technológiai hátteret biztosítják.

Ha valaki azon gondolkodik, hogy csemegeszőlőt telepítsen nagyüzemi gazdaságként, akkor egy helyen megnézheti Magyarország legújabb, leginnovatívabb fajtáit és az ezekhez megfelelő technológiákat is adott tájékoztatást az elnök.  

Megtudtuk azt is, hogy kutatásokat is végeznek majd a területen, például öntözési kísérleteket, ami azt jelenti, hogy három különböző öntözéssel fogják ugyanazokat a szőlőfajtákat termeszteni, így a különbségeket szemmel láthatólag egy helyen betudják mutatni. 

A projekt szorosan illeszkedik a PTE Zöld Egyetem koncepciójába is, amellyel kapcsolatban Madaras Zoltán a következőket mondta: 

Alapvetően a szőlő növényvédelme éves szinten, időjárástól függően 8-10 alkalommal igényli a permetezést. Ezeknek a pécsi fajtáknak maximum kettő alkalommal van szüksége növényvédelemre, de van olyan szőlő is a területen, amit idén még egyszer sem permeteztünk. 

A csemegeszőlő mintakert felavatóján dr. Nagy István agrárminiszter beszédében kiemelte, hogy csemegeszőlő termesztésünk az elmúlt években sajnos folyamatosan csökkent.

– Csemegeszőlő önellátottságunk 2021-re 25 százalék alá csökkent, ezért nagyon fontos, hogy az agrártárca ösztönözzön minden olyan kezdeményezést, amely a jelen helyzet megváltoztatását pozitív irányba segíti – mondta a miniszter. 

A mintakert átadása a Baranyai Agrár Nap nyitó rendezvénye is volt egyben. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Vármegyei Igazgatósága még 2022-ben hívott létre egy Baranyai Agrárkerekasztalt, amely a Baranya életében különös súllyal megjelenő agrárszektor ügyeivel foglalkozik.

Az agrárkerekasztal célul tűzte ki, hogy a szektort megillető szakmai rendezvényt hívnak létre. Ez a Baranyai Agrár Nap, amely a vármegye legjelentősebb agrár eseménye lesz, és tervek között szerepel a rendezvény éves szintű megrendezése.   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában