Állandó diszpécserszolgálat

2023.09.03. 11:30

Gondosóra: biztonságot nyújt az idősebbeknek

Működik hazánkban az idős embereknek nagy biztonságot teremtő, egyedülálló megoldás, a Gondosóra program, mely a nap 24 órájában elérhető szolgáltatás, mely ingyenes, és minden 65 év feletti magyar állampolgárnak alanyi jogon jár.

Mészáros B. Endre

Fotó: LightField Studios

A Gondosóra program jövedelmi helyzettől függetlenül, alanyi jogon hozzáférhető minden 65 év feletti magyar állampolgárnak bármely településen. Ennek segítségével elérhető egy folyamatosan fenntartott 24 órás diszpécserszolgálat, mely állandó segítséget és biztonságot jelent Magyarország minden részén, és hozzáférhető a hét minden napján és órájában.

A Gondosóra a magyar kormány által indított, ingyenes jóléti szolgáltatás a nyugdíjasoknak, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat. A Gondosóra olyan digitális megoldást nyújt a családoknak, közösségeknek, amelyeknek segítségével a gondoskodás, törődés úgy is megvalósulhat, hogy a családtagok, ismerősök fizikálisan épp távol vannak. A program kizárólag magyar nyelven vehető igénybe.

Európában egyedülálló ez a 24 órás diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd vagy barát, esetenként a szociális gondozó) bevonásával működő országos hálózat. Mérföldkőnek számít az idősgondozás területén: nagy segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az eszközt, hanem biztonságot és megnyugvást teremt a felhasználó családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak is.

Miről van tehát szó? Egy ingyenes jelzőkészülékről, mely regisztráció útján érhető el. Az eszköz kétirányú kommunikációra alkalmas. A zárt rendszeren belül a készülékről csak a diszpécserközpontba lehet jelzést indítani – az egyedüli gomb hosszú megnyomásával – és a Gondosóra használóját is csak a diszpécserek tudják visszahívni. Vészhelyzetben továbbra is a 112-t kell felhívni, a készülék nem riaszt közvetlenül orvost, hatóságot, nem sürgősségi segélyhívó. Indokolt esetben azonban a diszpécserközpont ebben segíthet. 

Egészségügyi szakellátás, telemedicina, távdiagnosztika vagy specifikus egészségügyi probléma megoldása nem része a programnak és egyéb kimenő hívás indítására vagy külső hívás fogadására az eszköz nem alkalmas.

A jelzőeszköz (látványában is olyan mint egy karóra) nagyon kis helyet foglal, körülbelül gyufásdoboz-méretű. Súlya 35 gramm és vízálló. A felhasználó a készülékén keresztül el tudja mondani a kérését, és a diszpécser megkezdi a segítségnyújtást. 

A Gondosóra programra a leendő felhasználó (65. életévét betöltött magyar állampolgár) vagy a leendő felhasználó segítője regisztrálhat a www.gondosora.hu weboldalon, s online megerősítést kap róla. Telefonon a 06-1/445-0080-as számon történik a bejelentkezés munkanapokon 9–16 óra között. Mindehhez a személyazonosító igazolványban és a lakcímkártyán szereplő adatokra van szükség, a felhasználó nevére, e-mail-címére, telefonszámára, születési nevére, anyja nevére, születési helyre és időre, a lakcímre, a kontaktszemély nevére, elérhetőségére – a kontaktszemély a felhasználó által megadott személy (például: családtag, hozzátartozó, gondozó), akiket szükség esetén a diszpécser értesíteni és mozgósítani tud a segítségnyújtásra.

A diszpécser hívása minden esetben a 06-1/880-6832-es telefonszámról fog érkezni. Segíteni pedig a következő esetekben tud: biztonságérzet hiánya, higiéniás szükséglet, fizikai segítségnyújtás, szociális problémák (elfogyott a gyógyszer, nem érkezett meg az ebéd stb.), rosszullét, fulladás, otthoni baleset, elesés, eszméletvesztés (a jelzőkészülék ilyenkor automatikus jelzést ad le), lakásban felmerülő problémák, szolgáltatás kimaradása, kulcsfontosságú eszközök meghibásodása.

Nem árt azt is megjegyezni, hogy a szolgáltatást fel lehet függeszteni, és minden regisztrációs adat módosítható. További részletek a www.gondosora.hu honlapon. 

Így kell működtetni a Gondosórát

Aki a sikeres regisztrációt követően kézhez vette a Gondos­óra jelzőeszközét, az olvassa el a használati útmutatót, majd a készüléket tegye töltőre. Ezt követően indítson teszthívást 4-5 másodpercen át. A továbbiakban rendszeresen tölteni és viselni kell az eszközt, s így folyamatosan aktívan igénybe vehető a Gondosóra szolgáltatás. A jelzőeszközről tudni kell, hogy nem átruházható, pacemakerrel is használható, zuhany­zás közben is hordható, mert vízálló, zuhanásérzékelővel látták el, így eszméletvesztéskor is jelzést ad le, az akkumulátor merülésekor pedig a diszpécser értesíti a felhasználót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában