Vigyázni kell rájuk

2023.02.26. 07:01

A kistelepüléseken odafigyelnek az idősebb lakosokra

A Magyar Szociális Fórum közleménye szerint egy hónap alatt 75-en fagytak meg az országban. A tavaly ősz óta bekövetkezett kihűléses esetek száma ezzel 173-ra emelkedett. A következő napokban ismét fagypont körüli hőmérséklet várható, ezért fokozottabban kell a rászorulókra figyelnünk.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Nagy Zoltán

Míg január közepéig 98 áldozatot szedett a hideg, február közepéig újabb 75 ember életét oltotta ki a tél. A fagyhalál ezzel jelentősen meghaladta az előző év azonos időszakában mértet. Tavaly február közepéig 118-an lelték halálukat. A Magyar Szociális Fórum közlése szerint bár nőtt a szabad ég alatt elhunytak száma, továbbra is fűtetlen helyiségekben hűlnek ki a legtöbben, ők azok ugyanis, akik láthatatlanok a szociális segítő szervezetek számára. 

Az idős lakosokra, főként azokra, akik egyedül élnek, vagy nehezen tudják ellátni magukat, ilyenkor jobban odafigyelnek a kistelepüléseken.

Van olyan baranyai önkormányzat, amely a közmunkásait bízza meg, minden nap nézzenek rá az idős lakosokra, segítsenek nekik a tűzifa behordásában. Itt-ott a polgárőrök is aktívan részt vállalnak ebből, és a szomszédok vigyázó szemei is nélkülözhetetlenek ebben az időszakban. Több baranyai településen elérhető a házi gondozás is, amely szintén nagy szerepet játszik az idős lakosokra való odafigyelés tekintetében. 

A dél-baranyai településeken a 27 önkormányzat által fenntartott, beremendi székhelyű Alapszolgáltatási Központ látja el a személyes gondoskodás keretében felmerülő alapvető feladatokat. Mint Kelemen Anita, az intézmény vezetője elmondta, jelenleg 24 településen működik a házi segítségnyújtás. 
– Közel 400 gondozottunk van, akikhez hétfőtől péntekig a gondozó mindennap kimegy, és személyre szabott gondozást végez.

 Most a téli időszakban például a fabehordásban, illetve a begyújtásban is segítenek, de igény szerint a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, gyógyszerfelíratásban is kérhetik a gondozó segítségét – mondta az intézményvezető. Jelenleg egy szakmai vezető koordinálásával 44 gondozó segíti a településen élő idős lakosokat. 

Komoly igény mutatkozik a házi gondozással kapcsolatban

Házi segítségnyújtásra van igény, ezt igazolja az is, hogy az Alapszolgáltatási Központnak várólistája is van. Ugyanakkor, ha adódik egy krízishelyzet, és sürgősen kell a segítség, akkor igyekszik az intézmény megoldani, még akkor is, ha a gondozónő ezzel egy picit le van terhelve. Ezenkívül az idős hozzátartozónkról való gondoskodást segítheti a magyar kormány által a tavalyi évben elindított Gondosóra program, amelynek keretében minden 65 éven felüli állampolgár igényelhet egy ingyenes jelzőeszközt, amelyhez az országban mindenhonnan 0–24 órában elérhető diszpécserszolgálat tartozik. 
 

Az egyedül élő idősekre különösen oda kell figyelni
Illusztráció: MW

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!