Falatnyi tapéta helyett falnyi fotómatrica

2024.03.23. 21:00

A színek fontossága megmaradt, de új trendek mutatkoznak meg a szobafestésben

Pasztellszínek, fotómatrica, falfelületnyi tapéta – leginkább ezek mennek most, ha a szobafal színeiről és dekorációjáról van szó. A fehér és a kapucsínó, a csíknyi tapéta, a hungarocell álmennyezet ma már nem divat.

Bama.hu

Fotó: Szakony Attila

Manapság legfeljebb a hagyományőrző főbérlő kér csakis hófehér falakat a lakásba, akkor is főleg a könnyű újrafesthetőség miatt. Ha mégis ilyen színű festék kerülne a falra, leginkább a plafonra kérik. De nem csak a fehérnek áldozott le: a napsárga, a kapucsínó árnyalatai is kimentek a divatból. Helyette 5-6 pasztellszín fut most a leginkább hazánkban: ilyen például a halványbarack és a türkiz. 

 

Tájolás, berendezés és ízlés dolga 

Horvát Béla szobafestő-mázoló az Ingatlanbazár kérdésére elmondta, mégse csak az aktuális trendek szerint válasszunk falfestéket a szaküzletekben: számít a szoba tájolása, a nyílászárók mérete, elhelyezkedése és száma. Az is befolyásolhatja a döntést, milyen színű a padlóburkolat, milyen árnyalat illik a szőnyeghez, bútorhoz – és akkor még a tulajdonos ízléséről nem is beszéltünk. 

– Az antracit falszín, legalább a szoba egyik falfelületére, továbbra is népszerű. Az is gyakori kérés, hogy három fal egyforma, a negyedik pedig egy sötétebb, dominánsabb színt kapjon. Ez a falfelület emeli ki az elé helyezett bútort, faliképet, egyéb berendezési tárgyat. Az is divatos, hogy a szoba négy fala sötétebb, míg a mennyezet világosabb árnyalatú – magyarázta a szakember hozzátéve, a korszerű, lemosható falfestékek praktikumával nehéz versenyezni, ezek most roppant kelendőek. 


Új vizuális elem a bordűr LED-szalaggal 

A bordűrnek még nem áldozott le: az egymástól elütő falszínek ügyesen elválaszthatóak vele, és még optikai csalásra is kiváló ott, ahol a falfelületek találkozása kissé „hullámzik”. A LED-es bordűr meg kimondottan népszerű: a díszcsíkba könnyen beépíthető a most divatos LED-szalag. A hungarocell álmennyezet viszont ódivatú, helyette inkább a könnyen felrakható gipszkarton kerül a plafonra. Ebbe a különböző fali spotok, LED-testek is egyszerűen behelyezhetőek. A hungarocell mennyezeti dekoráció, például a rozetta, rozettastukkó nem most éli a virágkorát, egyre több új építésű és felújított otthonban alkalmazzák szívesen az emberek. 


Természetábrázoló fotómatrica 

A tapétatrend is változott: a megrendelők ma már ritkán kérik a teljes szoba tapétázását, de az sem divat, hogy csupán egyetlen tapétacsík fusson le a kiválasztott falon. Helyette egy nagyobb falfelületet képezve 3-4 csíkot ragasztanak egymás mellé, vagy egy egész falfelületet boríttatnak be tapétával – például arany-ezüst mintázatút fekete alapon. És hogy milyen mintázatú lehet még a ragasztható papír? A nyolcvanas évekből ismerősnek tűnhet a hatalmas felületű természeti fotó, táj. De sokan épületeket, metropoliszokat ábrázoló falmatricákat ragasztanak a falra. A gyerekek a mesehősöket kedvelik. 


Adott a kérdés: egyedül nem megy? 

Sokan a munkadíjat szeretnék megspórolni azzal, hogy saját maguk vágnak neki a néhány évente ajánlott tisztasági festésnek, szobarenoválásnak. Horvát Béla ettől óva int, szerinte a spórolásból könnyen lehet pénzkidobás. Hengerezni pofonegyszerű, de a szobafestés nem csak ebből áll. A mélyalapozás kellő anyagismeretet feltételez, nem beszélve az esetleges hálózásról, glettelésről, a falhibák javításáról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában