Postabontás

2022.05.20. 07:58

Roma színház Pécsett is létesülhetne – vélekedik olvasónk

Dunántúli Napló

Fotó: Czinege Melinda

Átadták Kassán – nem Pozsonyban, Szlovákia fővárosában (!) – az első roma színházat. A példa adott, itt az alkalom, hogy nem Budapesten, hanem Pécsett – a szlovák példához hasonlóan – létrejöjjön egy roma színház. Akár még EU-támogatás is igényelhető lenne hozzá. Egy ilyen színház létrehozásához a legalkalmasabb a keleti városrészben található, használaton kívüli, volt József Attila Művelődési Ház. 

A városrészben több évtizede működő Gandhi-gimnázium tanulóiból biztosan kinevelődött több olyan, színház vezetésére alkalmas fiatal, aki alkalmas lehetne egy ilyen roma teátrum irányítására. Akár még úgy is, hogy az a gimnázium tagintézményeként működne. 

Nem tudom, mennyire közismert, hogy a gimnáziumot annak idején eredetileg a Puskin téren lévő volt katonai kollégium épületében szerették volna megvalósítani, ahol egy helyben volt a tantermeken kívül tornacsarnok, focipálya stb. Tehát a tanulóknak nem kellett volna ingázniuk a kollégium és a tantermek között. Aztán az utolsó pillanatban jött a döntés, hogy a Pollack-kollégium költözik átmenetileg a katonai kollégiumba. 

Szerencsés vagy szerencsétlen véletlen, hogy éppen akkor szűnt meg a Mecseki Szénbányák igazgatósága a Komját Aladár utcában, így a Gandhi-kollégium elhelyezése megoldódott. A tantermekre és a tornacsarnokra viszont a kormány biztosította a pénzt. 

Igaz, hogy az itt lakók egy uszodát szívesebben láttak volna, mivel a környéken több tornacsarnok is található. 

Név és cím a szerkesztőségben 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!