Postabontás

2022.09.06. 08:01

A kéretlen csomag veszélyt rejt - véli olvasónk

Kéretlen csomag érkezett postai úton az egyik idős családtagunkhoz, aki jóhiszeműen át is vette a küldeményt.

Dunántúli Napló

Fotó: Shutterstock

Kiderült, hogy étrend-kiegészítőket kapott, amiket egyébként soha, senkitől nem rendelt meg. A vitaminok mellett egy 32 ezer forint körüli összegről szóló csekk is érkezett, szeptember első napjaiban lejáró befizetési határ­idővel. Az ember azt gondolná, hogy ha ezt nem fizeti be, akkor nincs is semmi teendő, kapott egy ingyenes vitamint, amit vagy beszed, vagy nem. Pedig ennél a helyzet bonyolultabb. 

A pakkot visszaküldtük, és remélhetőleg ezzel le is zárult ez a történet. A neten a cégnek utánanéztem, ahol megtaláltam az általános szerződési feltételekben rejtőző lényeget: ha valaki a csomagot nem küldi vissza 14 napon belül, az megrendelésnek minősül, ami azt jelenti, hogy a továbbiakban meghatározott időközönként újabb és újabb étrend-kiegészítőket küldenek, de azért már fizetni kell. Ráadásul nem elég csak visszaküldeni a soha meg nem rendelt csomagot, hanem ennek tényét írásban jelezni is kell a feladónak. 

További turpisság pedig, hogy ha valaki a vitamint kibontja, akkor már az elállási jogával nem élhet. A hatóságok is azt szajkózzák, hogy ha valaki nem rendelt semmit, akkor ne vegyen át semmilyen küldeményt. Mert később nagyon nehéz a feladótól megszabadulni. Biztos sokan emlékeznek arra, hogy évekkel ezelőtt a termékbemutatókon csalták tőrbe az időseket. Most kitaláltak egy új módszert, ma már a kéretlen csomagokkal is nagyon óvatosan kell bánni. 

A másik, ami érdekes, hogy jellemzően idős emberek a célpontjai ezeknek a csomagoknak. Honnan szerzi be a feladó vajon az adatbázist? Az is kérdés, hogy a fogyasztóvédelem mit tud tenni az ilyen esetekben? 

Név és cím a szerkesztőségben 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!