Büszke lehet minden pécsi, ha meglátja a felújított emeletes buszt

Zsigmond József

Pécsen gyakran szerveznek veteránautó-találkozót. A pécsiek, baranyaiak szeretik a matuzsálemkorú járműveket, és a veterán autók találkozójára több száz, több ezer néző érkezik minden évben. A látogatók, érdeklődők a régi járműveket megcsodálják, lefotózzák. Tavaly az egyik legnépszerűbb járgány a Volánbusz által felújított MÁVAUT Ikarus 556-os autóbusz volt, amely Pécs útjait szelte 1969 és 1976 között. 

Az emeletes busz története mesébe illő. 

A 1960-as években jelentősen megnövekedett Budapest lakossága, így szükség volt arra, hogy a tömegközlekedést fejlesszék. Mivel Londonnak és más nyugati városnak volt már emeletes busza, így született meg az ötlet: legyen magyar emeletes busz. A mérnökök két Ikarus 556-osból összeraktak egyet, a Bikaruszt. A magyar emeletes busz egy ideig a fővárosi utcáit járta, de mert a busz túl méretes volt, sok mindenbe beleakadt, így leköltöztették Pécsre. A buszt később túl labilisnak találták, így nem indult el a gyártása, sőt a pécsi buszt is kivonták a forgalomból. 

Talán el is felejtettük volna a pécsi emeletes buszt, ha az Európai Kulturális Fővároskor fel nem vetődik, hogy a buszt fel kellene újítani, és egy pécsi attrakció válhatna belőle. Abban az időben a busz olyan állapotban volt, hogy a megmentéséről lemondtak. Újabb tíz év telt el, és a Volánbusz egy gyűjtőtől az emeletes buszt megvásárolta, felújíttatta. 
Elmondható, a MÁVAUT Ikarus 556 felújítása megérte a pénzét, mivel ahol megjelenik, ott ő viszi el a pálmát.