Bama.hu videó

2023.04.07. 13:29

Tömegek várták a régi emeletes buszt a veterán autós börzén (videó, galéria)

Megteltek a Pécs Expo környéki parkolók péntek délelőtt. A tömeget a pécsi Oldtimer Club rendezvénye, „Nagypénteki Veteránjármű – kiállítás és börze” mozgatta meg, ahol az egyik legnépszerűbb jármű az emeletes MÁVAUT Ikarus 556-os busz volt.

Zs. J.

Péntek délelőtt 10 óra. Fotóriporter kollégámmal, Laufer Lászlóval megérkeztünk a Pécs Expohoz, ahol körülbelül tíz percbe telt, míg parkolóhelyet találtunk. Amint az Expo területére értünk egy kígyózó sort vettünk észre. Mint kiderült, az embertömeg az emeletes MÁVAUT Ikarus 556-os buszt várta, hogy egy 20 perces utazást tehessenek vele Pécs városában.

- Huszonegy éves a klubunk. Rögtön a megalakulása után már megrendeztünk az első  börzénket az Ipari út végén. Körülbelül húsz árus és veterán autós lehetet akkor. Fokozatosan növekedtünk, a helyszín változott. Hosszú ideig a pécsi vásártéren rendeztük az őszi és a tavaszi börzénket, majd tavaly újra változtatunk – mondta lapunknak az Oldtimer Club Pécs vezetője, Mott János. – Már annyi veteránautós érkezett, hogy a vásárteret már kinőttük, így kerültünk a Pécsi Expóba.

A nagypénteki börzére több mint 250 veteránautó érkezett, nemcsak Baranyából, hanem az ország távolabbi pontjáról, Siófoktól, Veszprémből, Pápáról. Sokan megcsodálták az 1964-es gyártmányú Opel Rekord személyautót, de a legnépszerűbb az ország egyik legértékesebb járműve, az emeletes MÁVAUT Ikarus 556-os busz volt, amely korábban a pécsi utakat járta.

– Egy pécsi Volános segítséggel sikerült felvenni a kapcsolatot a Volán-vezetőkkel, akik pozitívan fogadták a megkeresést, és elhozták Pécsre tavaly ősszel a felújított emeletes buszt. Most újra megkerestük őket, és szívesen mondtak igent a pécsi börzén való részvételre – említette Mott János. Arra a kérdésünkre, hogy mostantól a börze egyik emblematikus járműve lesz-e a busz, vagyis ősszel is találkozhatunk vele, azt a választ kaptuk, hogy azon még gondolkodnak, hogy az emeletes buszt vagy egy másik öreg buszt hívjanak meg.

Filmben szerepelt

A veterán autók között volt egy Zsiguli rendőrautó is. A pécsi tulajdonos, Hetesi Gábor lapunknak elmondta, hogy egy barátjától szerezte meg az autót, amit egy filmforgatás miatt alakítottak át rendőrautóvá.

– Többször megállítottak már a rendőrök – mosolyogva mesélte a tulajdonos, aki hozzátette, hogy a közutakon mindig letakarja a szirénákat. 

Hetesi Gábor régi autókat gyűjt, amire a legbüszkébb a rendőrautó mellett az egy 1962-es évjáratú Volkswagen bogár, illetve egy Audi 50-es.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!