hurrá!

2019.01.18. 07:00

Az országos átlagnál nagyobb mértékben emelkedtek a bérek Baranyában

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2018 első három negyedévében az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete az országost meghaladó mértékben emelkedett Baranya megyében, azonban nominálisan továbbra is jóval (57 ezer forinttal) alacsonyabb volt a hazai átlagnál.

HLB

Budapest, 2016. január 3. Megújított húszezer forintos bankjegyek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit. A 10 000 forintos után a második elem a megújított 20 000 forintos bankjegy, amelyet 2015. december 14-tõl hozott forgalomba a bank. A régi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Fotó: Faluldi Imre

A szervezet legutóbbi, a tavalyi év első kilenc hónapját összegző adataiból kiderül, hogy a megyében teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 268 ezer forint, a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset pedig 178 ezer forint volt.

Mind a bruttó, mind a nettó átlagkereset egyaránt 13,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi hasonló időszak számait, a növekedés üteme meghaladta az országos átlagot. Ennek ellenére a keresetek 17,4 százalékkal voltak alacsonyabbak az országos átlagnál.

Leginkább a költségvetési szférában emelkedtek a bérek (15,4 százalék), a versenyszférában 11,7 százalékkal kerestek többet a munkavállalók. Utóbbiban 268 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, míg az előbbiben 269 ezer forint.

Legjobban az energiaiparban dolgozók keresnek (454 ezer forint), míg legkevésbé az egészségügyben lehet keresni (161 ezer forint). Az előbbi 186 ezerrel meghaladta, míg az utóbbi 107 ezer forinttal elmaradt a megyei átlagkeresettől.

Egy másik különbségtétel szerint az átlagkereset a szellemi foglalkozást végzők esetében 10,4 százalékkal, míg a fizikai dolgozóknál 15,2 százalékkal emelkedett, utóbbiak bruttó átlagkeresete 203 ezer, míg a szellemi tevékenységet végzőké 343 ezer forintra nőtt.

Az átlagos havi munkajövedelem 2018 első kilenc hónapjában 277 ezer forint volt, ami 13,2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A kereseten felüli egyéb jövedelem 3,5 százalékot tett ki.

Csökkent az álláskeresők száma

Baranya megyében a vonatkozó időszak végén közel 14 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, 2,3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, a csökkenés mértéke kisebb volt az országosnál. A pályakezdő álláskeresők száma (1553 fő) 9,7 százalékkal mérséklődött, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 11% volt.

A mért időszak végén 2200 betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, 6,6 százalékkal többet, mint az előző év azonos időpontjában. Tíz üres álláshelyre 62 álláskereső jutott, hattal kevesebb, mint az előző időszakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában