közlekedés

2019.01.10. 20:00

Már építik az e-buszoknak szükséges infrastruktúrát Pécsen

Novemberben kezdték meg Pécsen az elektromos buszközlekedéshez szükséges üzemeltetési infrastruktúra kiépítését 1,7 milliárd forintból, hogy a tervek szerint nyolc új jármű mihamarabb forgalomba állhasson. Ugyanakkor már arról is folynak egyeztetések, hogy a Modern Városok Program keretében további környezetkímélő buszokat állítson hadrendbe az önkormányzat.

HLB

Félprofilból ilyen az E-busz

Forrás: Illusztráció

Fotó: Löffler Péter

Új üzemcsarnok épül november óta a Tüke Busz Tüskésréti úton lévő telephelyén, ami az új buszok tárolása mellett a töltőberendezéseket, azaz a töltési infrastruktúrát biztosítja majd a járművekhez.

Merza Péter, a buszok beszerzését koordináló pécsi városfejlesztési társaság vezérigazgatója elmondta, hogy egy közel hatszáz négyzetméteres könnyűszerkezetes csarnok épül, amelyben egyszerre hat buszt lehet tölteni.

– A buszok beszerzésére irányuló európai uniós nyílt tender jelenleg megjelenési szakaszban van, az eredményektől függ, hogy mikor lehet beszerezni a buszokat – fogalmazott érdeklődésünkre a vezérigazgató, aki hozzátette, hogy a szerződés legkorábban a tavasz második felében köttethet meg. Ez a szerződés ad majd választ arra, hogy mikor szállítja le a járműveket a nyertes ajánlattevő, s hogy azokat egyenként vagy egyszerre szállítják le.

Egyébként összesen nyolc hónap áll majd az ajánlattevő rendelkezésére a nyolc jármű leszállítására.

– A közbeszerzés keretében két busz opciós mennyiségként szerepel, ami azt jelenti, hogy a város – amennyiben lesz rá forrás – még két buszt vásárolhat ennek a szállítási szerződésnek a terhére, amelynek lehívására egy év áll rendelkezésre, amelyet követően aztán ismételten nyolc hónap lehet maximum a szállítási határidő – mondta Merza Péter.

Ennek fényében egyelőre nehéz megmondani a pontos indulási dátumot, de reálisan azzal lehet számolni, hogy jövőre már szolgálatban lehet új elektromos busz a város közösségi közlekedésében.

Merza Péter mindehhez hozzátette, hogy a szóban forgó közbeszerzésen kívül is várhatók további e-buszok a Modern Városok Program keretében, ennek érdekében folyamatos egyeztetések zajlanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában