fejlesztés

2019.09.02. 16:30

Átadták Pécsen a BAT 7,5 milliárdos új gyárát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében adta át új üzemét a British American Tobacco vállalatcsoport hétfőn. Az épületben új típusú, füstmentes termékek készülnek a jövőben. Jelenleg egy gyártósor működik, de 2020 végéig további 5 gyártósor telepítését tervezik.

Tóth Viktória

Felavatták a BAT Pécsi Dohánygyár új üzemét

Fotó: Máthé Zoltán

Tovább bővíti kapacitását Pécsen a British American Tobacco dohányipari vállalat. A több mint 7,5 milliárd forintos, 100 új munkahelyet teremtő beruházással a pécsi dohánygyár – hazánkban elsőként – potenciálisan kevésbé kockázatos nikotinpárnák gyártására szolgáló egységgel bővült. Az ünnepélyes átadáson a BAT vezetői megerősítették, hogy Magyarország és a város fontos szerepet tölt be a cég a hosszú távú stratégiájában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter avatóbeszédében úgy fogalmazott: megtisztelő, hogy a világ egyik legnagyobb vállalata Magyarország és a magyar emberek mellett tette le a voksát, amikor idehozta ezt az újabb beruházását, amivel a pécsi gyár lett a BAT harmadik legnagyobb egysége Európában. A miniszter kiemelte, hogy a magyar gazdaság teljesítményének növekedésében a vidéki nagyvárosok soha nem játszottak olyan fontos szerepet, mint jelenleg.

– Ez különösen igaz azokra a vidéki városokra, amelyek tradicionálisan nagy egyetemi központok. A megye- vagy régióközpontnak számító városok tőkevonzó képességének emelkedése egyrészt az új ipari parkok létrejöttének, másrészt a helyi közép- és felsőfokú képzéseknek köszönhető – jelentette ki Szijjártó Péter. Hozzátette: Baranya megyében az idei év első félévében 23 milliárdnyi új beruházásról döntöttek a vállalatok, és 2018 áprilisa óta immár négy nagyvállalat is úgy döntött, hogy Pécsen hozza létre új beruházását.

Az eseményen dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő is felszólalt, elmondta, hogy a Modern Városok Program elindításával Orbán Viktor miniszterelnök világossá tette, hogy a kormány minden eszközzel támogatja Pécs újraiparosítását. Ebben Pécsnek az egyik legnagyobb és legfontosabb partnere a British American Tobacco.

Szijjártó Péter az átadó után az ALDI International IT Services Kft. sajtótájékoztatójára ment, ahol közölte, a kormány ezután támogatást is kész nyújtani, ha az ALDI sikeresen megegyezik a pécsi városvezetéssel a további bővítésről.

Kevésbé káros az egészségre az új termék

A BAT elkötelezett, hogy vezető szerepet vállaljon a dohányipar átalakításában, amelynek célja a dohányzáshoz köthető ártalmak csökkentése. A vállalatcsoport több mint 1500 kutatója dolgozik világszerte innovatív, újgenerációs termékek fejlesztésén, és 2015 óta több mint 1600 szabadalmat jegyeztek be. Az új gyártósoron nikotinpárnák gyártása kezdődik el. Ez a füstmentes termékkategória a hagyományos cigarettákhoz képest potenciálisan kevésbé káros. A nikotin ebben az esetben egy teafilterhez hasonló párnán keresztül juthat a szervezetbe. A nikotinpárna tartalmazhat fehér dohányt, de van olyan változata is, amely dohánymentes, ebben többek között nikotinsó és mikrokristályos cellulóz található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában