körkép

2020.12.19. 11:30

Pontyot és harcsát is tavalyi áron vehetünk a piacon

Körbenéztünk a pécsi vásárcsarnokban a karácsonyi ünnepek előtt, mi mennyivel drágult, vagy lett olcsóbb a tavalyi árakhoz képest. A hal, a tojás ára nem változott, míg a dió, mák és egyes zöldségek árai jelentősen emelkedtek.

Zsigmond József

Közeleg a karácsony, sokan már most bevásárolnak az ünnepekre. A december 24-i ünnepi asztalról a családok többségénél nem hiányozhat a halászlé, vagy más halból készült étel. A vásárcsarnokban tegnap a tavalyi árakon kínálták a halakat: a ponty 1290, a kárász és a busa 1090, az amur 1290, míg a szürke harcsa kilójáért 2790 forintot kértek.

– Frissek a halak, most hoztuk őket és ahogy látja, mi egy forintot sem emeltünk a tavalyihoz képest – mondta az árus az egyik vásárlónak a vásárcsarnokban tegnap dél­előtt. – Aranyoskám, a pontyot keresik a legtöbben. A nagy roham még várat magára, de mi itt vagyunk minden nap, szombaton és jövő héten hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön délig, míg a piac nyitva tart – tette hozzá.

A sütemények és édességek egyik alapanyaga a tojás, aminek az ára a tavalyi drágulás után nem változott, 28 és 50 forint között mozog. A karácsonyi menüsor kihagyhatatlan része a diós és a mákos bejgli, de idén ezek a finomságok kicsit drágábban készülnek. A dióbél ezer, míg a mák 400 forinttal emelkedett.

A zöldségeknél a legnagyobb drágulást a karfiolnál tapasztaltuk, több mint 40 százalékkal kerül többe a tavalyinál. Kisebb mértékű drágulás a paprikánál, paradicsomnál figyelhető meg, míg a burgonyáért, sárgarépáért, lila káposztáért kevesebbet fizetünk.

Gyümölcsfronton a magyar primőráruk, az alma, szőlő, körte árai nem változtak. Ami tapasztalható, hogy nagy a kínálat a déligyümölcsökből. A banán, mandarin, narancs, grépfrút, kivi mellett ananász, pomeló, gránát­alma, datolyaszilva sorakozik a pultokon. Egy érdekességet érdemes kiemelni, némely gyümölcsök és zöldségek árai olcsóbbak, mint ha a nagy bevásárlóközpontok polcairól vinnénk haza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában