Fontos az újrahasznosítás

2021.03.14. 20:00

Évente kétszáz kilogramm hulladékot termelünk

Magyarország a 2019-es statisztikák szerint fejenként a 4. legkevesebb kommunális hulladékot állítja elő az EU-s tagállamok közül, számszerűen 387 kilót. Ez pontosan 115 kilóval kevesebb, mint az uniós átlag. Baranya megye és Pécs a hazai átlag alatt termel a Biokom által küldött adatok szerint.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Kommunális hulladék gyűjtés

Fotó: Löffler Péter

Az Európai Unióban összesen majdnem 225 millió tonna kommunális hulladék keletkezett 2019-ben – derült ki az Eurostat legfrissebb gyorsjelentéséből. Ez, az összes lakosra számolva, annyit tesz, hogy egy EU-s állampolgár évente átlagosan 502 kilogramm szemetet termel, és ez több, mint amit 2018-ban mértek, ami akkor összességében 495 kiló volt.

Magyarország a 2019-es statisztikák szerin fejenként a 4. legkevesebb kommunális hulladékot állítja elő, számszerűen 387 kilót. Ez pontosan 115 kilóval kevesebb, mint az uniós átlag, és ennél kevesebb szemetet fejenként csak Észtországban, Lengyelországban és Romániában termeltek tavalyelőtt.

Kíváncsiak voltunk, hogy állnak ezek a mennyiségek térségünkben. Pécsre vonatkozóan a Dél-Kom Nkft.-től kaptunk adatokat, amelyek szerint több mint 31 ezer tonna kommunális hulladékot gyűjtött a cég 2019-ben, tavaly pedig valamennyivel kevesebbet, 30 493 tonna vegyes kommunális hulladékot termelt 2020-ban a megyeszékhely. Ez azt jelenti, hogy 210 kilogramm volt az átlagos fejenkénti kommunálishulladék-termelés Pécsen, ez jelentősen kevesebb a hazai átlaghoz képest is.

Ezek az adatok ugyan jól mutatnak, de sajnos egyre több az illegális hulladéklerakó, amivel már állami segítséggel kénytelenek felvenni a harcot az önkormányzatok.

Ami a hulladékgazdálkodást, illetve az újrahasznosítást illeti, a vegyes kommunális hulladékot a Délkom mechanikai-biológiai előkezelésnek veti alá, melynek során fémeket, biológiai eredetű hulladékot, nehézfrakciót választanak le, és a feldolgozás végtermékeként éghető tüzelőanyagot állítanak elő erőművi felhasználásra. A szelektíven gyűjtött hulladék 60-70 százalékát a kézi válogatást követően anyagában hasznosítják.

Kedvező tendencia tapasztalható az újrahasznosításban

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból – egész Baranya megyére vonatkozóan – az derül ki, 2017-től csökken a lakosságtól elszállított összes hulladék mennyisége, 2018-hoz képest 2019-ben több mint 5200 tonnával, illetve hogy a lakosságtól elszállított szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége 2013-tól folyamatosan nő, 6 év alatt a duplájára emelkedett a mennyiség, tavalyelőtt már több mint 12 ezer tonna szelektív hulladékot gyűjtött megyénk lakossága.

Magyarországon egyébként, ha nem is szignifikánsan, de azért 10-20 kilóval csökkent a fejenként megtermelt szemétmennyiség, és az is biztató adat, hogy EU-s szinten 2019-ben a szemét újrahasznosítása új rekordot döntött. Azt lehet mondani, hogy az elmúlt évtizedben az újrahasznosított szemét (klasszikus újrahasznosítás és komposzt) mennyisége megtriplázódott. A fejenként 387 kiló megtermelt kommunális hulladékból 103 kilónyi volt újrahasznosítható alapanyag, 36 kilónyi komposztálható, valamint további 53 kilót fel lehet használni valamilyen energia-visszanyerő folyamatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában