Zsebpénz és munkatapasztalat

2021.05.20. 07:00

Óriási az igény a diákmunkásokra a cégek részéről

A vírushelyzet miatt bevezetett korlátozások számos negatív következményének egyike volt az álláskeresők számának növekedése, a gazdaság lassulása pedig értelemszerűen a diákmunkát sem kímélte. Napjainkban – a fokozatos újranyitásnak köszönhetően – végre pozitív tendencia tapasztalható, egyre inkább keresik a cégek a dolgozni akaró fiatalokat.

Palotás Péter (forrás: Pécsi Újság.hu)

A vendéglátóhelyek nyitásával, a turizmus beindulásával, alapvetően a gazdaság fokozatos újraindításával növekszik az igény a diákmunkára is – olvasható a Pécsi Újság.hu hírportálon.

Keserű Dénes, a Meló-Diák Dél Iskolaszövetkezet pécsi kirendeltségvezetője érdeklődésünkre közölte, a kiszállításra átállt éttermekben jól teljesítő, rugalmas munkaerőre van szükség, a hipermarketekben az árufeltöltő, pénztáros munkák, az újranyitás után pedig a gyorséttermi kisegítő diákmunkák a leggyakoribbak.

Napjainkban Pécsett adminisztratív és ügyfélszolgálati, vendéglátóipari, úszómester, logisztikai, könnyű fizikai munkák érhetőek el bruttó 1000–1500 forint közötti órabérekkel. Ezek mellett gyakorlatilag folyamatosan találhatnak az érdeklődők gyakornoki jellegű, szaktudást igénylő pozíciókat is, így például logisztikai területen, irodai környezetben végezhetnek munkát a diákok.

Mint megtudtuk, a korlátozások, lezárások miatt voltak olyan munkakörök, ahol nem vagy csak alig mutatkozott szükség munkaerőre, ennek következtében pedig a diákmunkák lehetőségének száma is csökkent. A helyzet azonban végre normalizálódik.

– Összességében a vállalatok érdeklődése megnőtt a diákmunkások iránt.

A partnereink egy része már korábban is alkalmazott diákmunkaerőt, míg egyes cégek szemlélete a vírushelyzet miatt változott meg. A tanulók rugalmasak, teherbírók. Gyors alkalmazkodásuk, kreativitásuk, jártasságuk az informatikában most nagy segítséget jelent a változásokhoz való alkalmazkodásban – fogalmazott Keserű Dénes.

A diákmunka persze nemcsak a vállalkozásoknak, hanem a tanulóknak is számos előnyt jelent.

– Ez az egyik legpraktikusabb munkavállalási forma: csupán a személyi jövedelemadó terheli a béreket, tehát egy teljes állás 30-40 százalékos közterheihez képest sokkal több marad a diák zsebében, csak 15 százalék személyi jövedelemadót von le az állam. Ezenkívül nagy segítség a mentoraink munkája, akik segítik a diákokat a munkára jelentkezésben, egyéb gyakorlati kérdésekben, de még a pályaorientációban is – közölte a kirendeltségvezető.

Diákmunkát alapvetően 16 éves kor felett lehet vállalni, ám azok, akik a 18. életévüket még nem töltötték be, kizárólag szülői írásos beleegyezéssel dolgozhatnak. Felső korhatár nincs, amíg valaki nappali tagozaton aktív tanuló, dolgozhat ebben a formában – írta a Pécsi Újság.hu hírportál.

Ezek is érdekelhetik