csak a legjobbak

2021.11.14. 07:00

Csúcsminőségű termékek kapják meg az új védjegyet

Többek között harkányi méz, villányi szőlőmagtermékek, ormánsági olajok, és helyi szörpök kapták meg elsőként a Villány-Siklósi Borút Egyesület újonnan bevezetett Villányi Borvidék helyitermék-védjegyét. A védjegyrendszer célja a magas minőséget képviselő helyi termékek kiemelése a sokaságból.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A Villány-Siklósi Borút Egyesület újra sikerrel pályázott, melynek köszönhetően a Vidékfejlesztési Program keretén belül a „villányi borvidék helyitermék-védjegyrendszerének kidolgozására” nyertek támogatást. Ennek keretében a garantáltan magas minőséget képviselő borok és szolgáltatók után most a borút termékeinek harmadik csoportját integrálják a borvidéki termékpalettába: helyi termékek védjegyrendszert alakítanak ki, hogy ezzel hozzájárulhassanak azok népszerűsítéséhez és a helyi ellátási láncokba történő intenzívebb bekapcsolódásukhoz.

A Villány-Siklósi Borút már megtartotta első minősítését is, amelynek eredményeként elsőként Báthori István akácméz- és gesztenyeméztermékei, a Bock Borászat kékszőlő-magolaj, -mikroőrlemény, és -tabletta termékei, Gere Attila Pincészetének szőlőmagolaj és szőlőmag- és -héjmikro­őrlemény-termékei, Gere Tamás és Zsolt Pincészetének természetes szőlőléterméke, a kis­szentmártoni Olajütő Szociális Szövetkezet hidegen sajtolt olajtermékei, valamint Szarkándi László levendula- és bodzaszörptermékei szerezték meg a „Villányi Borvidék helyitermék-védjegy” használatának a lehetőségét.

A borvidék határán is túlnyúlik a termelők megszólítása

Nagy Gergely, a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője a rendezvényen felelevenítette, hogy a borvidék 2006-ban alakította ki a villányi borok eredetvédelmi rendszerét, a Villány-Siklósi Borút Egyesület pedig megalakulásával egy időben dolgozta ki a borturisztikai szolgáltatások minősítési rendszerét, amely a egyesület (borászati, szálláshely és vendéglátó) szolgáltatóit minősíti. Ezek a rendszerek időről időre megújulnak, felülvizsgálatuk és továbbfejlesztésük szakemberek bevonásával történik.

A jelenlegi fejlesztés túlnyúlik a borvidéki határokon, ugyanis a Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesület koordinálásával és együttműködésével valósul meg. Ennek megfelelően a Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülethez tartozó települések termelőit is megszólítják ezzel a lehetőséggel, a minőségi termékek felvásárlópiacát pedig a villányi borvidéken belülre próbálják fókuszálni.

Kovács Boglárka Dóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke elmondta, most a legnagyobb kihívást a rendszer részleteinek apró finomításai jelentik. A hosszú távon jól működő védjegyrendszer kidolgozásában dr. Szabó Géza (PTE TTK FFI Turizmus Tanszék tanszékvezető) nyújt segítséget, aki anno a borút megalakulásakor a minősítési rendszer kidolgozásában is részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában