Áttekintés

2022.01.02. 07:00

Beruházások sora készült el, s újabbak is küszöbön állnak Mohácson

A munkahelyteremtés, a lakhatási feltételek javítása, a közmű és a humán infrastruktúra biztosítása önkormányzatunk legfőbb célkitűzése, hogy Mohács élhető város legyen – jelentette ki Pávkovics Gábor polgármester.

Berta Mária (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Forrás: Löffler Péter

Rendszeressé vált, hogy a testületi ülések szinte mindegyikén pályázatokról, az azokat támogató döntésekről született határozat. A tavalyi év során az Új Magyarország Fejlesztési Program keretében meghirdetett kiírásokra a városfejlesztési stratégia figyelembevétel készültek pályázatok, a többéves előkészítő munka eredményeként pedig újabb beruházások is megvalósultak - olvasható a Mohácsi Újság.hu-n.

Utóbbiak sorában a leglátványosabbak egyike a tavaly átadott Selyemgyár Kulturális Negyed. A több mint 900 milliós költséggel – melyhez a város 10,7 millió önerővel járult hozzá – megújult egykori gyárépületet és környezetét örömmel látogatják a mohácsiak, és a városban megforduló látogatók is elismerően szólnak az ipari műemlék újjászületéséről. 
 

A szomszédságában szintén látványosan megváltozott az egykori Temaforg épülete és környezete is, ahol a 180 milliós saját-, valamint a 300 milliós uniós forrásból elkészült sportcentrum és többek között a jachtkikötőbe érkezők kiszolgálását ellátó helyiségek műszaki átadása megkezdődött. Az elbontott épületek helyén parkolók és street workout-pálya készült, míg tavasztól már itt is a megszépült környezetben, utcabútorokon lehet megpihenni. 
 

Az Újváros 49 önkormányzati bérlakása korszerűsítése is megtörtént. A mintegy 660 milliós beruházáshoz 6,9 millióval járult hozzá a város, s így nem csak az otthonok újultak meg, közösségi épületet is kialakítottak. Térfigyelő rendszert, energiatakarékos közvilágítást telepítettek, felújították az ivóvíz- és szennyvízhálózatot, a járdákat, valamint a közúthálózatot és a játszóteret. 
A zöldterületek rendbetétele mellett készült kosárlabdapálya, új parkolók, továbbá padokat, hulladéktárolókat helyeztek ki. Egyúttal az itt élők számára egyéni fejlesztési tervek alapján családszervezés, életvezetés, adósságkezelés, munkaerőpiaci beilleszkedés témakörében segítő programok vannak folyamatban. 
 

A kikötő 2023 végére lehet készen
Folyamatban lévő nagyberuházás természetesen több is van a városban. 
Ezek egyike a készülő közforgalmi kikötő. Az összesen 7,8 milliárd forintos beruházás – melyhez 231 millió önerővel járul hozzá a mohácsi önkormányzat – átadása 2023. év végére tervezett. A tervek szerint további egymilliárdos költséggel két ütemre bontva kezdődik jövőre a Bég-patak belterületen történő rendezése, amelyhez szerencsére a pályázati támogatás biztosított. 
Az Újvárosban megvalósulthoz hasonlóan előkészített egy 650 millió forintos, támogatott nagyberuházás a város déli részén is. 
A Rákóczi-, Sirály-, Káposztáskert, Munkás-, Bem-, Dankó-, Mátyás utcákat érintve összesen huszonhárom önkormányzati bérlakás korszerűsítése, teljes külső-belső felújítása, a járda helyrehozása mellett az újvárosihoz hasonló közösségi terek kialakítása, továbbá a már ismertetett egyéni fejlesztési programok valósulnak meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában