A tudományé a világ

2022.06.16. 19:04

Egyedi alkalmazással segíti az építőipart a PTE Műszaki Kara

Radnai B.

Egy felhőkarcoló építési állványán kell végigmenni a fapallón, ha pedig hibázunk, nem zuhanunk a mélybe, hiszen megtart bennünket a leesés elleni védelmi eszköz. Mindez félig virtuális, félig valós érzékelés, ugyanis a szimuláció előtt valóban magunkra öltöttük a munkavédelmi felszerelést, így a fizikai térben is érzékeljük, hogy megtart, hiába omlik le az állvány vagy lépünk a palló mellé. 

Egyedülálló, az építőiparhoz kapcsolódó innovatív fejlesztést dolgozott ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán működő BIM Skills Lab Kutatócsoport egy a leesés elleni védelemmel foglalkozó vállalkozással, a GAZEK-kel. A kutatócsoport a virtuális valóságot összekötötte egy fizikai eszközzel, így a munkabiztonsági kockázatokat rejtő szimulációban átéltek valós érzetté alakulnak át. Az innováció lehetővé teszi a balesetveszélyes helyzetek biztonságos és valósághű előre szimulálását. 

A fejlesztés két irányból indult: egyrészt a digitális építőiparban szimulált munkahelyi balesetek csökkentése, másrészt a magasban végzett munkák kockázatainak mérséklése volt a cél. A kutatócsoport bevonta a PTE 3D Központjának a fejlesztőit is, akik egy virtuálisvalóság-szemüveg segítségével fejlesztették ki a végső alkalmazást. 

– Az elkészült prototípusban az képez újdonságot, hogy egy létező játékélményt munkavédelmi, balesetvédelmi feladatokra használunk, ahol a munkabiztonsági eszköz viselésével a valós érzetet ötvözzük a szimulált világgal – foglalta össze Zagorácz Márk, a kutatócsoport operatív vezetője. 

– A virtuális szemüveg által átélhetjük a valós szituációt. Ha lezuhanunk a virtuálisan megjelentetett épület állványáról, akkor a testünk is reagál a történésekre, így a valóságban is leesünk, viszont a testheveder, a kötelek és a zuhanásbiztonsági eszközök megóvnak a balesettől – vélekedik Bogos Csaba, a GAZEK ügyvezetője, aki szerint ezen szimulációval a védőfelszerelések helyes használata demonstrálható biztonságos körülmények között. 
Az eszköz sikerrel debütált a tavaszi pécsi Pollack Expón, ahol komoly érdeklődéssel fogadta az építőipari szakma. A piaci visszajelzések alapján az építőiparban tagadhatatlanul nagy szükség van egy ilyen irányú fejlesztésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában