Venni vagy nem venni

2022.09.07. 17:01

Az árak csökkenése várható a magyar lakáspiacon

Tovább emelkedtek az árak és országosan átlag már 22,3 millió forintért cseréltek tulajdonost a használt lakóingatlanok az első negyedévben. Szakértők szerint már mutatkoznak a jelei annak, hogy hamarosan elindulnak lefelé az árak.

Radnai Balázs

Ha a 22 millió forintot vesszük alapul, ugyan ezen összegből Budapesten átlagban egy 29 négyzetméteres ingatlan vásárolható, míg néhány megyeszékhelyen akár egy 130 négyzetméteres családi házra is elég lehet ez az összeg. Pécs azonban a frekventáltabb városok közé tartozik Győr, Debrecen és Szeged társaságában, így az ingatlan állagától függően 36–50 négyzetméter közötti lakás vásárolható az országos átlag összegéből. 

– Normál esetben a lakáspiacon 5–8 év alatt zajlik le egy ciklus az ingatlanárak tendenciájában, az állami intézkedéseknek köszönhetően azonban most ­extra hosszú ideje vannak emelkedésben az árak – elemzi a helyzetet a Dunántúli Napló kérdésére dr. Horváth Csaba, a Pécsi Ingatlan Szövetség elnöke, ingatlan- és igazságügyi szakértő, aki szerint a családok támogatásának pozitív és negatív hatása is volt egyaránt. – Európában a spiccen vagyunk az ingatlan­árak tekintetében, a jövedelmekre azonban ugyan ez nem mondható el, így már most látszik a piacon, hogy egyre kevesebben vásárolnak otthonteremtési szándékkal, jellemzően inkább befektetési céllal történnek az adás-vételek. 

Ráadásul a jegybanki alapkamat felment egy alig látható számjegyről 12 százalékra, ami jelenleg a legnagyobb egész Európában, a rangsorban hazánkat követő országokban az alapkamat ennek mindössze a fele. – A jelenlegi helyzetben a rezsiárakban bekövetkezett változás és az alapkamat növekedése miatt nagyon meggondolandó a lakáshitel, ami miatt erőteljesen visszaesett a kereslet – mondta a szakember. – A piac érezhetően megindult lefelé, ami a ciklikusságot illeti, az árak viszont ezt mindig kis késéssel, nagyjából egy-másfél év mire lekövetik. 

Dr. Horváth Csaba szerint ráadásul a rezsiváltozások miatt a gázfűtéses, rosszul szigetelt ingatlanok eladhatósága jelentősen romlott, hiszen kicsi az a réteg, akinek az ingatlanvásárláson túl, energetikai korszerűsítésre is jut pénze. 

– A rezsi emelkedését annyiban lehet tetten érni az ingatlanpiacon, hogy manapság már teljesen megszokott lett, hogy a vásárló elkéri a számlákat és megnézi, hogy mennyi volt korábban a fogyasztás – meséli a szakértő. 

Komoly dilemma: venni vagy nem venni

A lakásvásárlás előtt állók meglehetősen nehéz helyzetben vannak, de a különböző élethelyzetekben más és más lehet az ideális döntés. Azok, akik önerőből vásárolnának, lehet, hogy jobban teszik, ha kivárnak, hiszen a lakásárak csökkenése akár 5-10 százalékos megtakarítást is jelenthet számukra, de a támogatásból és támogatott hitelből vásárlók számára is lehet, hogy szintén kifizetődő a türelem. A jelenlegi helyzetben viszont a piaci hitelből vásárlóknak azonban nem biztos, hogy érdemes várniuk, hiszen a hitelkamatok várható további emelkedése messze kompenzálhatja a lakásárak csökkenését. A bizonytalan helyzetben érdemes alaposan átgondolni ingatlan vásárlásánál, hogy a döntésnek milyen pénzügyi hatása lehet, rövid, közép, és hosszú távon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában