Sikeres startup

2022.10.19. 14:17

Díjazták a siklósi cég innovatív termékét

Az Év Innovatív Terméke Díjat nyerte el idén a siklósi Bonus Kft. és egy hazai startup közös fejlesztése.

Zs. K.

– Két éve a járványhelyzet alatt egy hazai startup, az Immunetec Proof Kft. azzal keresett meg minket, hogy fejlesszünk olyan terméket, amelyekben nem képesek elszaporodni a mikroorganizmusok. Ezt ezüstionok garantálják, és a közös munka során sikerült is a gyártás során beleintegrálni az adott termékekbe ezt az anyagot, így készült el az antimikrobiális szivacs, a mikroszálas kendő, majd a mikroszálas felmosófej is BioActive név alatt 

– mondta Botos Andrej, a Bonus Kft. marketing managere.

Idén ősszel újabb, a világon egyedülálló innovációt mutattak be: olvan szivacsokat állítanak elő, amelyben a szivacshab szintetikus poliol tartalmát felére csökkentették, és 50%-ban biopoliolból – azaz ricinusmagolajból, vagy a légkörből kivont széndioxidból – készül, a dörzsi rész poliészter tartalma pedig 100 százalékban újrahasznosított PET-palackból áll. Ezáltal a szivacs előállítása fele akkora környezetterheléssel jár, mint eddig. A következő lépés az lesz, hogy a szivacshab teljes egésze természetes, vagy 100 százalékban megújuló összetevőből készüljön. 

A Bonus Kft. 2007. óta folyamatosan pályázik hazai és uniós forrásokra, ezidáig már több mint tíz sikeres pályázatot tudhat maga mögött a cég, melyek az elmúlt évtizedekben főként telephelybővítéseket és eszközbeszerzéseket tettek lehetővé. Legutóbb több mint 200 millió forintot nyert a cég egy új fröccsöntő üzem és egy új raktár megépítésére, valamint fröccsöntő gépek és szerszámok beszerzésére. A beruházással a meglévő termékpalettát bővítik a padlóápoláshoz használt eszközök (partvis, seprű) gyártásával. A termékeket 100 százalékig újrahasznosított alapanyagokból, csökkentett műanyagtartalommal gyártják.

– Ezt egy speciális dúsítóelem felhasználásával érjük el, amely a termék karakteriszitkáját nem befolyásolja, viszont ezzel körülbelül még 30-40 százalékkal csökkenthető az újrahasznosított műanyag felhasználása is

 – magyarázta Botos Andrej. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában