Európa egyik legkorszerűbb üzeme

2022.10.27. 17:44

Fél évszázada hagyta el az első szállítmány a Beremendi Cementgyárat

A Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) működése során számos meghatározó évfordulót megünnepelt már. 2022-ben újabb mérföldkőhöz érkezett a cementipari vállalat, ugyanis éppen 50 éve, hogy elhagyta az első cementszállítmány az új Beremendi Cementgyárat.

bama.hu

Fotó: Bartha Attila

A beremendi cementgyártás nagy múltra, egészen az 1900-as évekig tekint vissza, amikor is egy német herceg megnyitotta Beremenden 1909-ben új, modern mészüzemét, majd egy évvel később cementgyárát. Ezt követően – a két világháborút követően – az államosított gyár az ötvenes évektől megindult a fejlődés útján, így 1972-re megépült az új, Beremendi Cementgyár - derül ki az üzem közleményéből.

A kiváló környezeti adottságoknak és a kiemelkedő minőségű, helyben fellelhető alapanyagnak köszönhetően a beremendi cement piaci szerepe hosszú ideje meghatározó, ezáltal pedig a vállalat jelentős mértékben hozzájárul a térség gazdasági fejlődéséhez.

A cementgyártás folyamatosan átalakul, és ehhez az állandó változáshoz a DDC innovatív, ipar 4.0-ás megoldásokkal járul hozzá. A vállalat célja a környezetbarát cementgyártás és körforgásos gazdaság megteremtése, ezért minden tevékenységen átível a környezettudatosság, valamint az energiahatékony gazdálkodás. A 2000-es évek elején egy komplex modernizációs program részeként előtérbe kerültek a fosszilis energiaforrásokat kiváltó alternatív tüzelőanyagok, amelyek használatával – illetve a beüzemelt modern, innovatív technológiájú klinkerégető kemencének köszönhetően – Európa egyik legkorszerűbb cementgyárává vált a Beremendi Cementgyár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában