Irány kóstolni!

2022.10.25. 07:09

Nemcsak a bor, hanem a must is jól fogy a villányi borvidéken

Nem csak a bor, hanem a must is jól fogy Villányban, ráadásul nem csak szüret idején fogyaszthatjuk, hiszen több pincészet bag in boxokban értékesíti

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Szendi Péter

Mindenféle adalékanyag nélkül hőkezeléssel töltik bag-in-boxba a mustot Villányban, amelyet ezután előszeretettel vásárolnak a Villányba érkező vendégek. Több pincészettől vásárolhatunk már mustot, így egész évben élvezhetjük annak jótékony hatásait. Kovács Zoltán, az Agancsos Pincészet tulajdonosa, borásza elmondta, ők már több mint tíz éve raknak el, évente körülbelül 15-20 hektoliternyit a frissen préselt szőlőléből. Ez a következő év tavaszára jellemzően el is fogy, hiszen nagyon szeretik a vendégek, keresik a Villányba járó családok.

– Az előző években mindig portugieser szőlőfajtából készítettük a mustot, idén először fehér szőlőből, irsai olivérből is tettünk el – mondta Kovács Zoltán. Egyre nagyobb igény van rá, hiszen ez egy természetes szőlőlé mindenféle adalékanyag nélkül. Mivel az egész család fogyasztja, tapasztalatból mondja, hogy még a szüret utáni nyáron is ugyanúgy megtartja a minőségét. A portugieser mustot a magas cukortartalma és az alacsony savtartalma miatt előszeretettel fogyasztják a vendégek, akár szódával is. Az irsai olivér savtartalma viszont magasabb, így önmagában is kellemes ízt ad. 

A frissen préselt szőlőlének a magas tápanyagtartalma ellenére alacsony a kalóriatartalma, és gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. K-, E- és B-vitaminokat, valamint magnéziumot és káliumot is tartalmaz. A benne található antioxidánsok pedig hozzájárulnak bizonyos betegségek megelőzéséhez. Egyik legfontosabb alkotóeleme, a quercetin nevű fla­vonoid pedig segíti az egyes daganatos megbetegedések megelőzését, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatású. Ezenkívül védi az ereket a meszesedéstől és a káros lerakódásoktól, így azok következményeitől. Régen a lábadozó betegeket a húsleves mellett gyakran kínálták szőlővel is a gyorsabb felépülés reményében. Természetesen, mint minden finom és egészséges alapanyag, így a must is megjelent a gasztronómiában is, tejszínnel keverve kitűnő krémeket készíthetünk belőle, amiből finom pohárdesszert-variációkat alkothatunk.

A gyerekek egyébként szeretik musttal lehűteni a forró teájukat, vagy jellemzően annak örülnek, hogy míg a felnőttek elfogyasztanak az étteremben egy-egy pohár bort, a must révén nem maradnak ki a kóstolásból ők sem.

Sok függ a cukortartalomtól

Bár Magyarországon elsősorban a szőlőhöz kötjük a mustot, az frissen préselt gyümölcslét jelent, tehát többféle gyümölcsből is készülhet. Sok helyen alma- és körtemustot is készítenek a betakarítási időszak után. Azt, hogy bizonyos mennyiségű szőlőből mennyi must lesz, a szőlő fajtája, a termő év időjárása, sőt még az is befolyásolja, hogy mennyire érett állapotban lévő szőlőből készül. A must legfontosabb alkotóeleme a cukor, minősége is elsősorban cukortartalmától függ. Ha nem gátolják meg, bizonyos idő után a frissen préselt mustban lévő cukor erjedésnek indul, és így születik meg belőle később a bor. A bor és a must közötti fázisban lévő szőlőlevet, vagyis ami még nem erjedt ki teljesen, de már alkohol tartalma is van, murcinak hívjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában