Kormányrendelet

2022.11.25. 11:54

Némi levegőhöz jut a turizmus: milliárdos kedvezményt kap az ágazat

Több fizetési kedvezményt, haladékot, illetve adminisztrációs könnyítést jelent országosan, így a megye ezernél több szálláshely-szolgáltatója számára a Kormány napokban elfogadott újabb veszélyhelyzeti rendelete.

Szűcs Zsolt

Fotó: Mártonfai Dénes

A már a pandémia időszakában is a legsúlyosabb veszteségeket elszenvedő turisztikai szektor a szomszédunkban zajló háború okozta gazdasági válságot is az átlagosnál fájdalmasabban érzi a bőrén. Csökkenő jövedelem esetén az utazásokról az elsők között mondunk le ugyanis a tapasztalatok szerint. Immár naponta szólnak a híradások szállodák, panziók, éttermek és egyéb turisztikai attrakciók – egyelőre ideiglenesnek szánt – bezárásáról. Jobb esetben csak a nyitvatartás vagy a szolgáltatások szűkítéséről. Amelyek mindegyike előbb-utóbb óhatatlanul az ágazat munkavállalóit is hátrányosan érinti majd. 

E nehéz helyzetben juttatja némi levegőhöz a turizmus-vendéglátás vállalkozóit a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezdeményezésére elfogadott kormányrendelet. Amely egy átfogó csomag keretében hat intézkedéssel enyhíti a turisztikai vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket, segíti napi működésüket. 

Ezek keretében a 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra nem kell megállapítani, bevallani és megfizetni sem a 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulást (TFH), így több milliárd forint marad a szolgáltatóknál. Már szervezési kérdés, hogy a munkáltató a hatékony és rugalmas munkaidő-szervezés biztosítása érdekében ismét legfeljebb 24 havi munkaidőkeretet rendelhet el. 

Ugyancsak hasznos kedvezmény, hogy 2023. július 1-re módosul a turisztikai (NTAK) adatszolgáltatás kezdő napja. További könnyebbség, hogy 2023. december 31-ig továbbra sem szükséges a 14 év alatti vendégek okmányainak adatait beolvasni. E sorba tartozik végül, hogy a 2021. december 31-ig nyilvántartásba vett és működő magán-, illetve egyéb szálláshelyek első minősítésének kötelező regisztrációját egy évvel kitolva 2024. január 1-ére módosították. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában