Fiatal felnőtteket érint

2022.11.16. 13:31

Sikeres őssejtbeültetést végeztek el a pécsi klinikán

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában november 15-én két sikeres őssejtbeültetést végeztek el Crohn-betegségben szenvedőkön.

Cz. E.

Forrás: PTE

Az említett betegség egy gyulladásos bélbetegség, amely a teljes tápcsatornát érintő kór. A szájüregtől a végbélnyílásig okozhat kisebesedést, kifekélyesedést. Egy egész életen át tartó betegségről van szó, amely alapjaiban véve nem gyógyítható, csak a folyamatos kezelés és gondozás segítheti elő a tünetmentességet. Leginkább a fiatal felnőtteket érinti, Magyarországon körülbelül 45-50 ezer ember szenved ebben az amerikai belgyógyászról, Burril Bernard Crohnról elnevezett betegségben.

Az őssejt terápia a végbél körüli elváltozás kezelésében jelent áttörést. A két sikeres beültetést követőn mostantól lehetőség van a Crohn-betegek végbélsipolyainak kezelésére az I. sz. belgyógyászati klinika és a sebészeti klinika együttműködésében. Az elért eredményekkel kapcsolatban dr. Baracs József örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ez a kezelés jelentős előrelépést jelenthet a régióban a betegség gyógyításában.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában