Gazdálkodj okosan! – komolyabb a kihívás

2022.12.27. 15:49

A háztartások az elmúlt hónapok során egyre érzékenyebbé váltak a kiadások csökkentésére

Bár az energiaválság és a rezsimódosítás szavakat nem szeretjük, következményüket a család szintjén is kezelni kell. Háromféleképpen maradhatunk a pénzünknél: növeljük a bevételeinket, csökkentjük a kiadásainkat, esetleg ezt a kettőt kombináljuk. Amennyiben az elsőre nincs mód, feküdjünk rá a második lehetőségre. Mutatjuk, hogyan.

bama.hu

Fotó: Unger Tamás

A csapból is az folyik, hogy kevesebb víz folyjon a csapból, és kihasználatlanul ne működjön a lakás összes fogyasztója. Az energiatakarékos izzó ma már alap. A gázhasználatot illetően a köbméterszámolás menetével tisztában vagyunk. 

Tudatos vásárlás 

No, de van itt más is, amivel jó pár forint megspórolható. Az egyik a házkorszerűsítés: cserére megérett nyílászárókkal és szigeteletlen blokktégla-falakkal, ócska tetővel hiába történt meg a fűtéskorszerűsítés, csak az utcát fűtjük. A házfelújítás nagy kiadás, de hosszú távon megtérül. 

Mivel az élelmiszerárak sem az egekig szöktek, sokkal inkább a sztratoszférát közelítik, a konyhapénz egyre nagyobb részt követel magának. Jó trükk, ha bevásárláskor nem bankkártyával fizetünk. Ha készpénz lapul a zsebben, biztos, hogy csak addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. Mindig tudjuk, miért megyünk be a boltba, mert a céltalan vásárlás eredménye a túlköltekezés. Figyeljük az akciókat, ha lehet, ilyenkor nagyobb kiszerelésben vásároljunk, ki tudja, legközelebb mi mennyibe kerül majd.

Olcsóbb főzni 

Bármennyire is fájó a háziasszonyoknak, könnyű belátni, hogy a házi koszt jóval olcsóbb, mint felnőttként is menzára járni, esetleg házhoz szállítással ebédet rendelni. Ha összevetjük egy boltból vásárolt hideg vacsora összetevőinek árát bármelyik egytálétel költségeivel, amelyből az egész család jóllakik, nem vitás, hogy melyik éri meg jobban. Persze a főzés időt és logisztikát igényel, de anyáink is megfőzték este a másnapi ebédet, nem igaz? 
Cserébe egy jó hír: a mosogatógép kevesebb vizet használ, mint mi a kézi mosogatással. A gyerek uzsonnája is kevesebből kijön, ha otthon csomagoljuk. A táskában tartott kulacs vízzel feleslegessé válik beugrani ásványvízért a boltba csak azért, mert szomjasak vagyunk.

Nem minden áron 

A spórolás a spártai módozatig is felfejleszthető, de ki-ki pénztárcája és kedve szerint eldöntheti, mennyire veszi komolyan. Arra senkit nem biztatunk, hogy lakásába gubódzva vegetálja végig a telet – persze nem sok kikapcsolódásra hívó intézmény lesz nyitva –, de pár szokásunkat tényleg érdemes átgondolni. Például kis távokon inkább gyalogoljunk, tekerjünk autózás helyett. Higgyük el, hogy a gyerekünk akkor is szeret bennünket, ha nem a méregdrága cipőt kapja meg, amelyet aztán fél év múlva kinő, vagy ha egyetemistaként a műkörme árát maga keresi meg.

Több kell a szerencsénél 

Egyszóval: ahogy gyerekkorunkban a magyar társasjátékból megtanulhattuk, gazdálkodjunk okosan! Igaz, akkor elég volt, ha a szerencse pártolt mellénk, felnőttként ennél többre is szükségünk lehet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában