Rezsitámogatás a turisztikai vállalkozásoknak

2023.01.23. 17:16

A régió vendéglátóhelyeit az átlagosnál is súlyosabban érintik az energiaár-emelkedések

Három hónappal meghosszabbította a feldolgozóipari kkv-k támogatási programját a Kormány, amelyet most kiterjesztett a turisztikai ágazatra is, utóbbiak számára január 20-án nyílt meg az igénylésre szolgáló regisztrációs felület.

Sz. Zs.

Fotó: Corona Borealis Studio

A program keretében két különböző támogatási konstrukciót érhetnek el az érintett turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások (TEÁOR 55-56). Egyrészt az idei január, február, március havi, számlával igazolt földgáz-, villamosenergia-, illetve távhőköltségeikre igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást, az előző év azonos időszakához mért növekmény 50%-áig. 

Emellett az energiahatékonysági beruházásaik hiteléhez legfeljebb 15 százalékos vissza nem térítendő támogatást is kérhetnek. A pályázati felhívás részletei a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség honlapján közzétett felhívásban érhetők el.

A támogatott vállalkozói kör szélesítésének egyik szorgalmazója, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, Rabb Szabolcs lapunk megkeresésére úgy vélekedett, hogy vármegyénk érintett vállalkozóit az átlagosnál is súlyosabban érinti a rezsiválság. A győri régióval összehasonlítva például nálunk sokkal kisebb arányt tesz ki az iparból, feldolgozóiparból származó összbevétel, és lényegesen nagyobb a turizmus-vendéglátási ágazat aránya.

Mindezt az országban e körben elsőként létrehozott, és a Kamara által menedzselt Baranyai Gasztronómiai Klaszter adatai is alátámasztják, kiegészítve azzal a rossz hírrel, hogy az egekbe szökött energiaárak miatt már eddig százas nagyságrendű vállalkozás kényszerült üzlete (remélhetőleg csak ideiglenes) bezárására a régióban.

A KSH éves összesítésben legfrissebb statisztikái szerint Baranyában 2021 végén összesen 1763 vendéglátóhely működött. Kereskedelmi szálláshelyből 10 846-ot tartottak nyilván, ezeken 552 ezer turista 225 ezer vendégéjszakát töltött el. Mindhárom szám jelentősen kevesebb a két évtizedes rekordnál, azaz a 17 ezer szálláshelyen 846 ezer vendég által itt eltöltött 357 ezer éjszakánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában