Saját főzésű sörrel ünneplik a diplomát

2023.01.27. 14:02

Kisüzemet is nyithatnak a PTE új képzésén végzők

Még egy hétig várják a jelentkezőket a PTE új sörfőző mester szakára. Ha minden jól megy, a végzősök a diplomaosztójukon már a saját főzeteikkel koccinthatnak.

Szűcs Zsolt

Négy féléves posztgraduális sörfőzőmester-képzést indít februártól a Pécsi Tudományegyetem a Pécsi Sörfőzdével együttműködve. A hiánypótló és vidéken úttörő (a Corvinuson létezett már korábban ilyen) kurzus végén a hallgatók eredeti végzettségük függvényében szakmérnöki vagy szaktanácsadói képesítéssel búcsúzhatnak az alma matertől. Előbbihez az agrárium valamely területén szerzett felsőfokú szakképzettség, utóbbihoz bármilyen diploma a belépés feltétele. 

– Mivel az egész országból számítunk hallgatókra, az elméleti órák egy részét az online térben tartjuk majd, a többit a hétvégékre összpontosítva, a gyakorlati program viszont teljes egészében itt, a Pécsi Sörfőzdében folyik majd 

– mondja Hegyesné dr. Vecseri Beáta, a legnagyobb magyarországi kisüzemi sörfőzde kutatási és fejlesztési igazgatója.

A hallgatók az adott szakterületek elismert munkatársaitól leshetik el a sörkészítés folyamatait, berendezéseit, a minőségbiztosítás és az érzékszervi minősítés módszereit, a termékfejlesztés folyamatát, a világ sörgyártásának szerkezetét, a söripar sajátosságait. Mindezt a sörtörténelem és gasztronómia témaköreibe kalauzoló elengedhetetlen kultúrközi kitekintővel. A korszerű gazdasági, marketing-, jogi és adózási ismeretek elsajátítása révén pedig arra is lehetőségük nyílik, hogy nemcsak a nagy sörgyáraknál számíthatnak munkára, hanem önálló vállalkozóként is megjelenjenek a sörpiacon. A szakmai látásmód kiszélesítését szolgálják a félévenkénti tanulmányi szemlék, amelyek során malátagyárat, korszerű söripari nagyüzemet és „craft” sörfőzdéket is felkeresnek a hallgatók.

Korábbi corvinusos tapasztalatai alapján a jelentkezők igen változó szakmai előélettel érkezhetnek; találkozott soraikban műkedvelő és hobbista célú sörfőzőjelölttel, illetve pályamódosításra készülő informatikussal, közgazdásszal is – sorolja végül a jelentkezők lehetséges motivációit az igazgató asszony. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában