Fórumot tartottak

2023.03.28. 13:53

Ismertette a következő öt év cselekvési programját a VOSZ baranyai szervezete

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Baranya vármegyei szervezete taggyűlésre és vállalkozói fórumra várta tagjait kedden délelőtt, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szentmiklóshegyi Kísérleti Telepén.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Löffler Péter

Beszámoló taggyűlést és a vállalkozói fórumot rendezett a VOSZ baranyai szervezete. A találkozón a VOSZ vezetése tájékoztatást adott arról, hogy mi várható stratégiai szempontból az elkövetkezendő öt évben, emellett bemutatta a szövetség válaszait az aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre, ismertette az elkövetkezendő öt év cselekvési programját, illetve a vármegyei szervezet beszámolt a tavalyi évben elvégzett munkáról, és kijelölje az idei évi célokat.

– Az elmúlt időszakban nagyon sok kihívással – pandémia, energiaválság, háború – kellett szembenéznünk. Nagyon sok olyan dolgot át kellett értékelnünk, változtatni kellett a szokásainkon. Úgy gondoljuk, hogy vissza kell az emberek bizalmát szerezni, hogy jöjjenek el a rendezvényeinkre, hiszen ez róluk szól. Csak közösen, együtt gondolkodva, összefogva tudunk többet elérni, mint egyéni attrakciókkal, vagy egyéni elképzelésekkel 

– mondta Horváth László, a VOSZ Baranya Vármegyei Szervezetének elnöke.

Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta, a vármegyei önkormányzat és a VOSZ stratégiai megállapodást tervez kötni, és várja azokat a javaslatokat, észrevételeket, amelyeket a mai tanácskozás tanulságaként meg lehet fogalmazni.  

– Ha végignézzük az elmúlt 30 esztendőben a rendszerváltás óta eltelt időszak gazdasági mutatóit, akkor mindannyian azt láthatjuk, hogy ez a térség nem talált magára a szocializmus összedőlése, a rendszerváltás időszakát követő visszaesésből – fogalmazott a vármegyei elnök. – Ennek az egyik legfőbb oka a térség infrastrukturális elmaradottsága. Így a legfontosabb célkitűzés, melyben a vármegye tud segíteni, hogy ez a következő évtizedben jelentősen enyhíteni tudjuk. Vannak jó hírek, hiszen a tervezett mohácsi Duna híd, az M60-as autópálya épülése, illetve a terveink között szereplő, Kaposvárt és Pécset összekötő, négysávos autóút, a repülőtér fejlesztése és hasznosítása, valamint a mohácsi közforgalmú kikötő kiépítése mind olyan kitörési pontok lehetnek, melyek ha megvalósulnak, akkor valóban odajutunk, hogy az a fajta bezártság, amely az elmúlt 30 esztendőben a fejlődés és a gazdasági élet gátja volt, oldódni tud.

Őri hozzátette: ahhoz, hogy Baranya gazdasága új lendületet tudjon venni, szükség van egy olyan, elsősorban kis és középvállalkozókból álló, lokálpatrióta tudattal gondolkozó vállalkozói rétegre, amelyik itt kíván fejleszteni, és a megtermelt profitot is itt a térségben kívánja megforgatni. 

Élhető településeket kell teremteni

Merza Péter, aki április elsejétől a Baranya Vármegyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője lesz, beszámolt arról a vármegyei önkormányzat által, a Gazdaságfejlesztési Zónák keretében végzett előkészítő munkáról, amelynek megvalósítása növelheti a vállalkozói aktivitást, a vállalkozások jövedelemtermelő képességének növelését, és összességében nemcsak Baranya vármegye, hanem a régiót alkotó 3 vármegye társadalmi-gazdasági felzárkózását fogja szolgálni. Mint elmondta, 2021 és 2027 között 90 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre Baranya közcélú fejlesztéseinek megvalósítására.

A megfogalmazott stratégiai célok a magas hozzáadott értéket teremtő foglalkoztatást biztosító gazdaság kialakításához, a fenntartható, egészséges, megújuló társadalom kialakításához, valamint egy környezettudatos, energiatudatos vármegye kialakításához járulnak hozzá. Ehhez szükséges fejleszteni a településeken elérhető közszolgáltatásokat, hiszen azzal lehet az embereket helyben tartani, ha élhető településeket és élhető lakókörnyezetet biztosítanak számukra. A másik feladat a vállalkozások működési feltételeinek javításához (ipari parkok kialakítása, infrastruktúrájának fejlesztése) kapcsolódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában