Kedvezőtlen fejlemény

2023.03.14. 19:50

Még nem látszik a pereskedés vége, nem tudni, mikor nyithat ki a villányi gyógyszertár

Továbbra sem látszik a jogi vita vége a villányi gyógyszertár körül, így nem tudni, mikor nyithat ki a dél-baranyai város patikája. Az önkormányzat nem érintett az ügyben, ám folyamatosan figyelemmel kíséri a történéseket, s most újabb, ám sajnos ismét kedvezőtlen fejleményről tájékoztatták a lakosokat.

Zs. K.

Illusztráció

Fotó: Móricz Sabján Simon

Két éve zárva tart a villányi Szársomlyó Gyógyszertár, miután annak üzemeltetője 2021. áprilisában váratlanul elhunyt. Mint a bama.hu korábban megírta, azóta két fél pereskedik a fiókgyógyszertár nyitásához szükséges létesítési engedélyért. Krabóth István halála után országos szinten is precedens értékű helyzet állt elő, ugyanis, mivel Krabóth István nem gazdasági társaságként, hanem egyéni vállalkozóként üzemeltette a patikát, a szakhatóság visszavonta az üzlet üzemeltetési engedélyét. 

Az elhunyt fia létesítési engedélyt kérelmezett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél (OGYÉI), azonban eközben az egyik volt dolgozójuk is úgy gondolta, él azzal a jog adta lehetőségével, hogy megpróbálkozik megszerezni egy létesítési engedélyt. Az OGYÉI első körben a Krabóth családnak adott létesítési engedélyt, ezzel együtt pedig elutasította a másik fél kezdeményezését, mivel 5000 fő alatti településen csak egy gyógyszertár létesítésére van mód. A másik fél viszont közigazgatási bíróságon támadta meg ezt az OGYÉI-határozatot, mivel kifogásolta annak felmérését. A jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy az a gyógyszertár kaphat fiókgyógyszertár létesítésére engedélyt, amely közelebb fekszik az azonos nevű fiókgyógyszertárhoz. Az OGYÉI (első) mérése alapján pedig a Szársomlyó Gyógyszertár közelebb van a siklósi Kígyó Gyógyszertárhoz, mint a másik fél által megadott üzlethelyiség (Villány, Deák Ferenc utca) a siklósi Hollós Patikához, így a létesítési engedélyt a Kígyó Gyógyszertár kapta meg, amelyet a Hollós Patika megtámadott. A következő körben a Hollós kapta meg a létesítési engedélyt az OGYÉI-től, ezt a határozatot pedig a Kígyó Gyógyszertár támadta meg. 

Az önkormányzat – bár csak külső szemlélője a két fél pereskedésének – folyamatosan érdeklődik az OGYÉI-nél a folyamatban lévő ügyről, hiszen a lakók, és a városban vendégeskedők is jogosan, okkal hiányolják a patikát. A városvezetés még azt is kezdeményezte az OGYÉI-nél, hogy írjon ki közforgalmú gyógyszertár létesítésére pályázatot, erre azonban – mint válaszul kapták – az intézetnek mindaddig nincs lehetősége, amíg az előző eljárás le nem zárul.

A villányi önkormányzat többszöri szóbeli és írásbeli megkeresésére az engedélyező hatóságtól most azt az információt kapta, hogy a legutóbbi OGYÉI létesítési engedély ellen, amelynek kedvezményezettje a Hollós Patika Bt. volt, a Kígyó Gyógyszertár közigazgatási pert kezdeményezett. A bíróság az OGYÉI ezen létesítési engedélyét hatályon kívül helyezte, és kötelezte az OGYÉI-t új eljárás lefolytatására. Az OGYÉI a bíróság döntését nem fogadta el, nem folytatott le új eljárást, hanem felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő a Kúriára.

– Sajnos tapasztalataink és információink alapján a Kúria döntése akár egy évig is eltarthat. Ezzel együtt az OGYÉI ismét elutasította az önkormányzatnak a közforgalmú gyógyszertár létesítése kapcsán a pályázat kiírási kérelmét, tekintettel arra, hogy a fenti ügy még folyamatban van. Ezzel együtt jeleztük az OGYÉI felé azon kérést is, hogy a megfelelő jogalkotó szerv felé tegye meg a szükséges lépéseket, hogy olyan jogszabály módosításokra tegyenek javaslatot, ami a jövőben az ilyen helyzetekre megfelelő megoldást tud kínálni. Az OGYÉI-től kapott szóbeli tájékoztatás alapján a jogszabály módosítási javaslatot már elkészítették a jogalkotó felé. Sajnos önkormányzatunk továbbra is tehetetlenül, a folyamatokból kizárva szomorúan szemléli az eseményeket, arra ráhatása nincs. Amint bármilyen újabb lényegi információ birtokába jutunk a gyógyszertár ügyében, úgy ismét tájékoztatjuk a lakosokat 

– áll a város közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában