Előadás, konzultáció

2023.05.30. 13:20

A felszín alatti természeti erőforrásokat étrékeltek a pécsi szakemberek Denverben

Az USA Föderális Földtani Szolgálata (U.S. Geological Survey) Reston-i és Denver-i központjában jártak a PTE Földrajzi és Földtudományi Intézet kutatói - olvasható az egyetem honlapján.

bama.hu (forrás: pte)

Forrás: PTE

A PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézetének kutatói "A felszín alatti természeti erőforrások egységes értékelése a térfejlesztéssé átalakuló területfejlesztésben" című OTKA kutatás keretében hivatalos látogatást tettek az USA Föderális Földtani Szolgálatánál (U.S. Geological Survey), annak Reston-i és Denver-i központjában.

A USGS élenjár a felszín alatti erőforrások felmérésében és összehasonlító értékelésében, ugyanakkor kifejezett érdeklődést mutat a PTE által kifejlesztett koncepció iránt. Ennek jele, hogy igazgatói szinten fogadták a PTE három fős küldöttségét (Hámorné Vidó Mária, Alpek Levente, Hámor Tamás) és felkérték őket előadás tartására. Az előadást mintegy 30 fő követte személyesen és on-line, és mindkét helyszínen tudományos eszmecserékre és szakértőkkel való konzultációkra is sor került.

A PTE TTK néhány szempontból előrébb jár a témakörben, a vizsgált erőforrások köre teljesebb, továbbá a kritikalitási elemzés, mint megközelítés pragmatikus és egységesen alkalmazható, sőt a különböző szintű döntéshozók számára is érthető módszer.

Az OTKA kutatás a földtani közeg és más felszín alatti természeti erőforrások egységes kormányzási modelljének kidolgozását célozza, beleértve ezek felmérését, osztályozását, hasznosításuk fenntarthatósági és kritikalitási értékelését, valamint egységes szabályozási koncepció és tudásbázis struktúra felvázolását a körkörös nemzetgazdaság, a reziliencia, az okos regionális specializáció és a nyílt stratégiai autonómia fejlesztése érdekében. Munkahipotézisként a célok a stratégiai hatásvizsgálatok kiterjesztett alkalmazásával és a területfejlesztés térfejlesztéssé alakításával valósíthatók meg. A megvalósíthatóságot a kutatás Pécs és környéke példáján vizsgálja majd meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában