A lakosság érdekeit tartják szem előtt

2023.07.18. 11:20

Előnyökkel is jár a kórházintegráció a pécsi egyetem számára

Három kisebb kórház integrálódott július elsejével a törvénymódosítás értelmében a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központhoz. Az egészségügyi átalakulásokról az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (UQA) elnöke, Dr. Bódis József adott tájékoztatást a PTE online magazinjának, az UnivPécsnek.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A PTE Klinikai Központhoz való integrációban a szigetvári, a komlói és a mohácsi városi kórházak, de a közeljövőben a siklósi is az érintett intézmények közé fog tartozni. Mindezek mellett Bódis József elmondta, hogy UQA ebbe a körbe tervezi integrálni a Harkányi Kórházat is. Az alapítvány célszerűnek tartja, hogy a hozzájuk tartozó egészségügyi intézményt egy rendszerben menedzseljenek.  

Az UQA elnöke az UnivPécsnek adott interjúban elmondta, hogy azt kell elérniük, hogy a lakosság azt érezze ennek a megyének a legtávolabbi zugában is, hogy amikor szüksége van rá, korrekt és minőségi orvosi ellátást kap, és ott, ahol ez rendelkezésre áll, rendszerszinten menedzselve.

Az átvett intézményekről érdemes tudni, hogy komoly humánerőforrás-problémákkal küzdenek. Ezek azonban nem orvosolhatók egyik pillanatról a másikra. Az integráció rendszerének kell biztosítania a korrekt, korszerű betegellátást, annak különböző szintjeit, és az ahhoz szükséges humánerőforrásokat.

Az ellátásokkal kapcsolatban Bódis József azt nyilatkozta, hogy nyilván lesznek olyanok, amelyek nem helyben, hanem a pécsi központban valósul meg, de a rövid idejű, kisebb beavatkozásokhoz nem szükséges például a KK robotműtője, azokat helyben is el lehet végezni. Ezzel kapcsolatban az elnök elmondta, hogy a legtöbb csatlakozó kórháznak ehhez meg is van a megfelelő infrastruktúrája és műszerezettsége.  

A kórházak felmérése elkezdődött, amely alapján biztos, hogy mindegyik kórházban szükség van Sürgősségi Osztályra, illetve olyan ennek hátterében álló belgyógyászatra és sebészetre, nőgyógyászatra, amely az akut betegséggel rendelkezőket látja és menedzseli el. Azonban, ha egy beavatkozás komoly műszerezettséget, diagnosztikai hátteret és szakértelmet kíván, annak a KK különböző klinikáin kell történnie. 

Bódis József nyilatkozata szerint a KK-nak óriási munkája és felelőssége lesz abban, hogy a komoly ügyeket centralizálják, de részben a klinikák túlterhelésének elkerülése érdekében megszabják, milyen műtéti szintig maradjon helyben az ellátás, mely esetekhez szükséges a központból odautazó teamet biztosítani, illetve melyeket vállal át az adott klinika.

A PTE számára előnyökkel is jár az integráció. Ezzel kapcsolatban az UQA elnöke kiemelte, hogy a medikusok gyakorlati lehetőségei kibővülnek, valamint a fiatal orvosok előbb jutnak majd ahhoz a lehetőséghez, hogy élesben tudják művelni a szakmát azután, hogy kellően felkészültek, és minden szempontból készen állnak. Mivel területi bővülés történik, ezért nagyobb betegalany áll rendelkezésre, ami a fiatal pályakezdők fejlődéséhez tud hozzájárulni.  

A kisebb kórházak modellt váltott egyetemi központokhoz rendelése országos tendencia. Bódis József ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a modellváltás előkészítése alatt törekedtek is arra, hogy az orvosi-egészségügyi képzéseket folytató felsőoktatási intézmények részeként működő klinikák egyetemi tulajdonokba kerüljenek.

További információért keressék fel az UnivPécs oldalát. 

 

   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában