Döntött a kormány

2023.07.12. 20:01

Óriási ipari park jöhet létre Nyugat-Baranyában

Hatalmas ipari park jöhet létre Nyugat-Baranyában egy kormányzati döntésnek köszönhetően – jelentette be Nagy Csaba, Nyugat-Baranya fideszes parlamenti képviselője. A terület nagyobb lesz, mint a jelenlegi legnagyobb baranyai ipari park és elsősorban a leszakadó vidéki Baranya felemelkedése érdekében jön létre.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Pezzetta Umberto

Néhány nappal ezelőtt döntött arról a kormány, hogy Nyugat-Baranyában hatalmas, egybefüggő ipari célterületet jelöl ki, annak érdekében, hogy a még meglévő munkaerő-kapacitásnak megfelelően befektetők érkezzenek a térségbe. Úgy tudjuk, hogy a több száz hektáros ipari célterület a Bicsérd mellett jön létre a Szentlőrinci járásban, így a Szigetvári járásból és a Sellyei járásból is elérhető közelségűvé válik. Ez utóbbi két járás pedig a hátrányos térségek közé sorolandó fejlettsége alapján, ráadásul az Ormánságban, Baranya déli részén a munkanélküliségi ráta is magasabb, miközben jelentősebb foglalkoztató nincs a környéken, vagyis munkaerő-kapacitás még van az adott területen.

Helyzetbe hozzák a vidéket

A kormányzat a vidéki Baranyát szeretné az új ipari parkkal helyzetbe hozni, az elképzelés előkészítése pedig már évek óta zajlott a háttérben, és az, hogy már a kormánydöntés is megszületett, köszönhető a nemzeti politikai oldal folytonosságának, valamint a kormánynak a jobboldali parlamenti képviselővel, Nagy Csabával való szoros együttműködésnek.

– Az elmúlt években több sikert is elértünk közösen itt Nyugat-Baranyában, amelyek előrébb vitték a választókerület sorsát, településenként és kisebb tájegységenként egyaránt. Azonban mindig határozott kéréssel fordultak hozzám az itt élők, hogy közvetítsem a Kormány felé további új munkahelyek létrehozásának igényét, amelyek a nyugat-baranyai családoknak valós segítséget jelentenek – mondta Nagy Csaba a közösségi oldalán. – Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent az a kormányhatározat, amely beruházásicélterületté jelöli ki az új, több száz hektáros ipari park fejlesztésére szolgáló terület határait a vármegyeszékhelytől, Pécstől nyugatra. A kormányhatározat olyan lehetőséget biztosít nekünk, baranyaiaknak, amely lehetővé teszi, hogy ezen a területen ipari park épülhessen, vállalkozások települjenek ide, tehát új munkahelyek jöhessenek létre! – mondta.

Ha munka van, minden van!

Nagy Csaba köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek, a Magyar Kormánynak, hogy meghallották az itt élő emberek hangját, köszönetét fejezte ki Szijjártó Péter külügyminiszternek és Joó Istvánnak, a HIPA vezérigazgatójának munkáját, valamint mindazoknak, akik a háttérből segítették, hogy idáig eljuthattak.

– Rengeteg teendő áll még előttünk, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kijelölt beruházási célterület fejlesztése megtörténhessen. Az elkövetkezendő időszak a feltételek megteremtéséről fog szólni, így a tervezésről, az engedélyeztetésről, és az iparterület kialakításáról. Ha munka van, minden van! Ennek most újabb jelentős alapjait fektettük le. Ezen az úton haladva végzem tovább a munkámat és bizakodva tekintek a jövőbe! – fejezte be Nagy Csaba.

Őri László, Baranya vármegyei elnök azt mondta, hogy újabb lehetőséget kapott a vidéki Baranya, mely esélyt jelent a vármegye gazdasági megerősödésének, ami azt jelenti, hogy újabb ipari park jöhet létre, további munkahelyeket és megélhetést jelent a Nyugat-Baranyában és Ormánságban élőknek.

Pécs parlamenti képviselője, Hoppál Péter pedig úgy fogalmazott, hogy „az elmúlt években a kormány és a HIPA támogatásával világcégeket hoztunk Baranya vármegyébe. Így épített új gyárat Pécsett a dán Soft Flow, a koreai Hanon Systems, legutóbb a japán Seiren. Magyarország Kormánya a pécsi és baranyai fejlesztések elsőszámú partnere”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában