Bama.hu videó

2023.09.02. 12:30

Különórák is segítenek a magyar méz népszerűsítésében - galéria és videó

Az istenek eledele, azaz a méz a főszereplője a szeptember 2-án ünnepélyes keretek között megnyitott Édes élet - A méhek titokzatos világa kiállításnak a pécsi vásárcsarnokban.

Czeczon Enikő

Az esemény sztárja Zümi, az óriás méh, lelkesen röppent be a gasztronómia katedrálisába. Azzal a nem titkolt céllal érkezett a szorgos dolgozó Pécsre, hogy a magyar mézet, a méhészetet, a mézfogyasztást népszerűsítse, valamint felhívja a figyelmet az istenek eledelének jótékony hatására.  

Ezen az édesen érdekes kiállítás megnyitóján megjelentek a piros-arany talárba bújt Janus Pannonius Méz Lovagrend tagjai, köztük May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Baranya vármegyei szaktanácsadója.

– Szeptember számunkra egy olyan, mondhatni különleges hónap, amikor vége van a méhészeti munkának a kaptárak körül. A mozgó, zizegő méheknek köszönhetően ősszel a piac egy olyan helyszínt jelent számunkra, ahol ez a zizegő élet folytatódik, és az év során megtermelt finom hazai mézet megpróbáljuk értékesíteni – mondta el beszédében May Gábor.  

A méhész arról is beszélt, hogy a vásárlók számára olyan időszakot jelent a szeptember, amikor fel kell készíteni a szervezetet a téli időszakra. Jönnek a vírusok, a baktériumok, amelyekkel meg kell küzdenie az immunrendszerünknek, és erre az egyik legmegfelelőbb termék a magyar termelői méz. 

A kiállítás során nem csak a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag mézre fognak fókuszálni, hanem minden olyan más egyéb, a méhek által készített termékre, amelyet elszeretnének ültetni az emberek gondolatában, mint például a méhpempő és a propolisz. Utóbbi az egyik legjobb immunerősítő készítmény, amit a méhek készítenek számunkra, és ha valaki rendszeresen fogyasztja, akár még a daganatos megbetegedések ellen is védelmet nyújthat. 

A látványos tárlat betekintést nyújt a méhek különleges és titokzatos világába, megismerhetők a szorgos dolgozók titkai, az anatómiájuk, de bepillantást enged a kiállítás a méhészek életébe is. Mindemelett az elkövetkező egy hónapban a mézlovagok és a szakmai partnerek mézórákat fognak tartani óvodás és iskolás csoportoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában