Kezdődik a temetőjárás

2023.10.27. 07:00

Már a piacokon pompáznak a temetővirágok

A Pécsi Vásárcsarnok portékáinak fő irányvonala mindig a zöldségek, gyümölcsök és egyéb élelmiszerek lesznek, de vannak olyan alkalmak az évben, mint például a halottak napja, amikor a jeles dátumhoz köthető termékek is megjelennek az asztalokon.

Czeczon Enikő

Már az elmúlt hetekben feltűnt, hogy egyre több olyan árus is ellepte a csarnokot, amely koszorúkat, virágokat, dísztárgyakat és mécseseket kínál. És abban sincs semmi meglepő, hogy egy nappal ezelőtti kint jártamkor az őszi virágok királynője, a krizantém is teljes pompájában várta a vásárlókat. És nem egy kosárba, táskába került ebből a temetővirágként is ismert növényből.  

Sokan már október utolsó hétvégéjén ellátogatnak szeretteik sírjához, hogy leróják tiszteletüket és emlékezzenek. A piacon vásárolt növények, mécsesek kikerülnek, hogy egy ideig pompázzanak a sírokon. 

Gyerekként sokáig nem tudtam, hogy miért mindig krizantémot viszünk ki a sírokhoz, de aztán kiderült számomra, hogy ez a virág a halál, a veszteség és az emlékezés jelképe.  De számos kultúrában ez a növény a boldogság, a hosszú élet szimbóluma is. Elsőre furcsán hangozhat, de egyértelmű, hogy mindezek fényében ez a tökéletes virág, amelyet díszítésként használhatunk halottak napján, hiszen egyszerre emlékeztet minket az elhunyt szerettünk megélt életére, a saját életünkre és a halálra is. 

Fotó: Laufer László

A vásárcsarnokban számos színben megtalálható a krizantém, de egyértelmű, hogy a legnépszerűbb a fehér, amit vettek szálanként, de sokan cserepesbe is befektetek, hiszen elmondásuk szerint az több ideig lehet egy sírkő dísze.   

De más virágok is fellelhetők ilyenkor a piacon, amelyek többsége valamilyen formában, de kötődik a hallottak napjához: orchidea, szegfű, liliom, gerbera és rózsa. És ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, azok a koszorúk. Több méretben elérhetők a Pécsi Vásárcsarnok asztalain, de sima koszorúalap is kapható, amelyet aztán magunk díszíthetünk fel virágokkal, fenyőágakkal, tobozzal, vagy azokkal a dolgokkal, amelyeket elhunyt szerettünk a legjobban kedvelt. 

 
Fotó: Laufer László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában