Éberség

2023.10.29. 07:00

Résen vannak a baranyai halőrök és testkameráik is

Korszerű technikai eszközök is segítik a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének (HEBMESZ) tíz hivatásos halőrének munkáját. A többi között új távcsövekkel, hőkamerákkal, éjjellátókkal, valamint testkamerákkal is felszerelték a rendészeti feladatot ellátó munkatársaikat.

Balikó Gergely

Fotó: Flajsz Péter

Mint Kapitány Zsolttól, a HEBMESZ ügyvezető elnökétől a Dunántúli Napló megtudta, a technikai berendezése a halőri munkát segítő eszközök beszerzését segítő pályázat keretében szerezték be, és sikerrel használjál. Minderre szükség is van, mivel a szövetség több mint kétezer hektár vízfelületet hasznosít a vármegyében. 

A HEBMESZ-hez tartozik többek közt a Dráva-, és a Duna baranyai szakasza számos kisebb-nagyobb mellékággal együtt, továbbá a Kovácsszénájait-tó, és a nemcsak a horgászok által kedvelt 79 hektáros Pécsi-tó. Ezeken felül a megyei halőröknek bármely egyesületi vízfelületen van jogosultságuk, ez alól csupán a magántulajdonban lévő vizek jelentenek kivételt – hívta fel a figyelmet. Érdekesség, hogy a Pécsi-víz csatornán, amely nem tartozik egyik baranyai egyesülethez sem, azaz nincs horgászati hasznosítása, szintén tartottak ellenőrzést a közelmúltban a hivatásos halőrök.

A halőrök egyébként horgászatra jogosító iratokat, valamint személyazonosításra alkalmas okiratokat is elkérhet az ellenőrzés alá volt horgásztól. Az adatokat, jogosultságokat, tehát az állami jegy, a napijegyek vagy területi jegyek érvényességét egy applikáció segítségével tudják ellenőrizni. Természetesen ellenőrizhetik a horgászati eszközöket is, köztük a szák tartalmát, azért, hogy abban valóban az adott halfajra vonatkozó méretkorlátozás feletti egyedek kerültek.

Kapitány Zsolt szavaiból kiderült, hogy a testkamera alkalmazása az egymásnak ellentmondó állítások tisztázása miatt fontos, tehát amikor a horgász és a halőr másként értékeli a helyzetet, vagy amikor egy halőr ellenőriz több horgászt. Arra a kérdésre, hogy ért-e a megyében komolyabb fenyegetés vagy bántalmazás halőreiket, a HEBMESZ ügyvezető elnöke nemmel felelt, hozzátéve: nincs az a szabálysértés, ami megéri kollégái testi épségének kockáztatását.

Tájékoztatása szerint a HEBMSZ kötelékében tíz rendészeti vizsgával rendelkező halőr dolgozik, akiket főállásban alkalmaznak, az ő munkájukat hat társadalmi halőr is segíti a vármegyei szövetségnél. Nekik ugyan korlátozottabb hatáskörük van, mint hivatásos munkatársaiknak, tehát egy gépjárművet vagy csomagot már nem kutathatnak át, ugyanakkor vízparti ellenőrzést végezhetnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában