Magyarország szörpje 2023

2023.11.23. 11:30

A diósviszlói Fritz Farm kézműves kiválóságát is díjazták

A Kézműves Kiválóságok Díj, Magyarország szörpje 2023 elismerést kapta meg a Fritz Farm. A szörpök és illóolajok világába az alapító, Fritzné Vörös Mónika kalauzolt el minket.

Tóth Viktória

Fotó: Löffler Péter

Diósviszlón, a villányi borvidékhez tartozó területen jelenleg körülbelül 7 hektáron található a telek, melyet Fritzné Vörös Mónika az édesanyjától örökölt. A föld a kezdetekkor még csak pár négyzetméteren volt, ám bővíteni szerették volna. Így jött a férje ötlete, hogy mi lenne ha levendulával próbálkoznának. Magról telepítették, ők ültették és szaporították saját kezűleg. Ma már a farm területén 1 hektáron található levendulás.

– Nagy odafigyeléssel gondozzuk a növényeket, fákat, bokrokat, nem használunk vegyszert, sem gyomirtót, teljesen bio termékeket állítunk elő. Hiszen fontos számunkra az, hogy milyen minőséget biztosítunk a vásárlóink illetve a családunk számára. A termékeinket is tartósítószermentesen készítjük. Családilag gazdálkodunk, a család összefogásával készítjük a szörpöket. Öt gyermekem van, a legkisebb 6 éves, a legnagyobb 19, de a picitől a nagyig mindenki kiveszi a részét a feladatokból. Szeretik, szívesen csinálják. A terv az, hogy egyszer majd ők vigyék tovább a családi farmot

 – avat be minket a részletekbe az alapító.

S, hogy miért éppen a levendula a fő termékük? A termőterület adottságait figyelembe véve, a sok napsütéses óra kedvez a levendulának, mely mediterrán növény, jól érzi itt magát. A fő aratási szezonja a június, de időjárásfüggő, ha a körülmények együtt állnak akkor akár kétszer-háromszor is lehet szüretelni. Ám a levendulaszörpön kívül további népszerű termékeik is vannak. Készül szörp még bodzából, eperből, meggyből, bodzabogyóból, s van még szilvás levendula, levendulás fekete faeper is. Ezen kívül készítenek még szárított levendulából illótasakokat, levedulaolajat, levendulavizet, valamint morzsolt, szárított levendulaként is szokták értékesíteni a növényt.

A szüret Diósviszlón történik, a szörpkészítést viszont Pécsen saját kezűleg végzi a család, ebben a szezonban például 2-3 ezer üvegnyi szörpöt készítettek el. Természetesen a recept titkos, de annyit azért megtudtunk, hogy Mónika nagymamájának receptjei alapján kezdték el készíteni a szörpöket, majd négy éven keresztül kísérletezték ki a pontos arányokat. Hogy tartósítószer mentes, egészséges és nem utolsó sorban finom is legyen a végeredmény. Eddig minden kézzel készült, ám a jövőben szeretnének pályázni gépesítésre valamint saját lepárlóüzemet is működtetnének, hogy minél több vásárlót kit tudjanak szolgálni termékeikkel. Továbbá tervezik azt is, hogy látogatható legyen a farm, szeretnénk, hogy más is láthassa és élvezhesse náluk a természet ajándékait.

Fotó: Löffler Péter

Mónika a Baranyai Termelőkért és Kézművesekért Egyesület tagja, ők nevezték be a szörpversenyre is. A Fritz Farm termékeit a pécsi vásárcsarnokban, a Kincses Baranya pavilonnál is megtalálhatjuk, helyenként a búza téri kistermelői piacon is megvásárolhatjuk, és saját weboldalukon keresztül is megrendelhető. Ezen kívül több baranyai vendéglátóhelyen is megkóstolhatjuk a szörpöket. Így például a pécsi Piccola Toscana-ban, akikkel Mónika évek óta jó kapcsolatot ápol és ők is motiválták arra, hogy nevezzen be különböző versenyekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában