Nem mindegy

2023.11.05. 16:40

A fűtőérték a tűzifánál fontos szempont

Tűzifa vásárlásakor arra is kiemelten ügyelni kell, hogy a különböző fafajcsoportok fűtőértéke, és ezzel együtt az ára is jelentősen eltér egymástól.

Wald Kata

A tűzifa sokaknak jelent segítséget

– Nem mindegy, hogy kemény-, lágylombost, vagy fenyőt vásárolunk. Utóbbiak fűtőértéke ugyanis alacsonyabb, ami azt jelenti, hogy nagyobb tárolóhelyre van szükség és többször kell a tűzre rakni, ha ezekkel fűtünk – hívja fel a figyelmet az aktuális információra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

– A bükk kérge vékony, kevés a hamuja, ha viszont nem teljesen száraz, könnyen gombásodik és befülled a tárolás ideje alatt – emeli ki a hivatal. – Magas fűtőértékkel bír viszont a tölgy, a cser, és a gyertyán – utóbbi hátránya, hogy nehezebb hasítani – részletezi a praktikus információkat tartalmazó tájékoztató. 

Fontos tudni azt is, hogy a frissen kitermelt zöld, ún. élőnedves fa tömegének felét a víz adja. Ebben az állapotban, a magas víztartalom miatt fűtőértéke alacsony, hiszen a víz elpárologtatásához szükséges energia elvész, így tüzelése gazdaságtalan, környezetszennyező és a tüzelőberendezést is károsítja. A minőségileg silány, azaz pudvás, bélkorhadt fa fűtőértéke pedig elenyésző – ezt is fontos szem előtt tartani minden esetben a vásárlásnál. 

– A megvásárolt tűzifát szállítójegyen kell az eladónak átadnia, amelyhez mellékelni kell a tűzifavásárlási tájékoztatót. Mindig kérni kell számlát vagy nyugtát a megvásárolt tűzifáról! – emeli ki a Nébih. A jogszabálysértő tűzifa-forgalmazók listája a hivatal honlapján megtalálható – vásárlás előtt érdemes részletesen tájékozódni a weboldalon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában