Minden táblán megjelentek

2023.11.15. 07:00

A pocok okoz most hatalmas károkat az őszi vetésekben

Beköszöntött a csapadékos, őszi időjárás, amely a betakarítási, valamint a talajmunkákat vontatottá tette. Az elmúlt héten 24-45 mm eső áztatta a földeket. A napi középhőmérséklet a sokévi átlagnál az elmúlt héten is magasabb volt. Károkat egyelőre az időjárás „csak” közvetve okoz, az enyhe időjárás miatti kártevők elszaporodásával.

Rajnai-Zsíros Krisztina

 Az enyhe időjárás következtében rendkívüli módon elszaporodtak a pockok a szántóföldeken, a kártevők pedig nyilvánvalóan károkat is okoznak az elvetett növényekben. Van olyan gazda, aki kénytelen volt kiszedni az elvetett növényeket a földből, legyen szó akár árpáról, búzáról vagy repcéről. Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai elnöke úgy fogalmazott, a helyzet kezd tarthatatlanná válni, a pocok minden táblán jelen van. A gazdálkodók abban reménykednek, hogy mielőbb beköszönt a hideg és sok csapadék lesz, amelynek következtében összeomlik a pocokgradáció. 

Az őszi vetési munkálatokkal jól haladtak a gazdák, bár a csapadékos időjárás időnként megakadályozta a munkálatokat. Az elvetett gabonatáblák jó állományképet mutatnak, a meleg időjárásnak köszönhetően gyorsan kikeltek és megerősödtek, sőt a repcénél a regulátorozást már el kellett végezni, tehát a növényt vissza kellett fogni, nehogy túlfejlődjön. Emellett az elvetett őszi kalászos terület jelentős részét gyom­irtózták a gazdálkodók. 
Baranya vármegyében csaknem 56 ezer hektáron vetettek őszi búzát, őszi árpa kevesebb mint a felére, 25 ezer hektárra került. Őszi káposztarepcét 8800 hektáron vetettek, és rozs és triticale néhány ezer hektárnyi területre került. 
A betakarítás is a végéhez ért, bár a kukorica az esőzések következtében visszanedvesedett, így már jelentős szárítási költséggel lehet betárolni. Ezzel együtt a szántóföldeken felgyorsultak a szántási és a nehézkultivátoros munkálatok, melyekhez egyébként most optimálisnak mondható a talaj nedvességtartalma, így jó minőségben lehet elvégezni a talajmunkákat. 
 

Mindent megeszik és károkat okoz
A pockok ellen minden eszközzel próbálnak védekezni a gazdák, különféle módokon próbálják ritkítani az állományt. A kár­tevő válogatás nélkül szinte bármilyen növényi anyagot megeszik. Tápláléka nagy részét magvak, füvek, gyökerek, bogyók, gyümölcsök teszik ki, de lerágja a fiatal fák kérgét is. Ráadásul nemcsak közvetlen, de közvetett károkat is okoz, ugyanis ürülékével szennyezi a terményeket, és betegséget is terjeszt. Rendkívül gyorsan szaporodik, évente akár 5-6, kedvező időjárási körülmények esetén akár 10 generáció is kifejlődhet egy év alatt. Három-hat évente olyan mértékben túlszaporodik, hogy tömeges vándorlásba kezd (gradáció). Később épp a túlszaporodás miatt kialakult stresszhatás következtében a populáció magától összeomlik, de addig rengeteg kárt okoz. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában