Az átlagnál több

2023.12.16. 17:30

A karácsonyi menü semmiképpen ne a kukában kössön ki!

A karácsonnyal, szilveszterrel együtt járó vendégvárás során a bőségesen megpakolt asztalról az átlagosnál is több élelmiszer kerül a kukába – a pazarlásnak azonban kellő odafigyeléssel és a főzés tudatos megtervezésével elejét lehet venni.

Wald Kata

Az átlagosnál is több étel kerül a szemetesbe a karácsonyi időszakban – a háziasszonyok igyekeznek elhalmozni szeretteiket a kedvenc fogásaikkal, és a mennyiségekkel se fukarkodnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint azonban kevés energiabefektetéssel hatékonyan csökkenthető a pazarlás.

Tudatos tervezés – ezzel kell a készülődést kezdeni. Ha a korábbi években sok volt a maradék, akkor idén inkább kevesebb, de különlegesebb fogással készüljünk. Érdemes olyan ételeket is készíteni, amelyek kevésbé romlandók. Ha mégis keletkezik maradék, azt csomagoljuk be a vendégeinknek, így még hazaérve is egy jóízűt ehetnek belőle.

A Nébih tanácsa szerint az ünnepek előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztót, hogy a karácsonyi fogásoknak legyen elég hely. – Nemcsak az élelmiszer-pazarlás, de az élelmiszer-biztonság miatt is fontos odafigyelni, hogy a hűtő megfelelő hőmérsékleten működjön, és arra is, hogy az ételek ne maradjanak sokáig szobahőmérsékleten – emeli ki a hivatal.

Fontos tudni, hogy sem a hűtés, sem a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja a szaporodásukat. A hűtőből kivett maradékokat ezért fogyasztás előtt mindig alaposan forraljuk fel, így védekezhetünk leginkább az élelmiszer-fertőzésekkel szemben.

A töltött káposzta savassága miatt biztonsággal tárolható három napig is. 

Ha a kinti hőmérséklet nem emelkedik 5 °C felé, akár az erkélyre, vagy a teraszra is kitehetjük, jól lefedve. A másik jellegzetes ünnepi ételféleség, a hal azonban már kevésbé jól tartható el, gyorsan romlik. Maximum két nap, amíg tárolható, utána már ne együk meg! Hasonlóan veszélyesek a nyers tojásból készült tejes, majonézes ételek. Ezeket mindig frissen fogyasszuk, mert megeshet, hogy a szagán nem érezzük, de a szalmonella már megjelent benne!
A sülteket, a pörkölteket, a halászlevet pedig le is fagyaszthatjuk, de fontos, hogy előtte ne tároljuk a hűtőben napokig, mert ugyanúgy megjelenhetnek a mikrobák, és az étel veszít az értékéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában