Ellenőrzések az ünnepi időszakban

2023.12.01. 10:00

Rárepülnek a revizorok a pécsi adventi vásárra

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) baranyai munkatársai idén is kiemelten ellenőrzik az adventi vásárok árusait, vendéglátóit – közölte portálunkkal NAV.

Balikó Gergely

Fotó: Laufer László

Pécsett, a Széchenyi téren, december 1-jén kezdődő vásár résztvevői is számíthatnak a hivatal munkatársainak folyamatos jelenlétére. „Már csak azért is, mert a vendéglátósok és az árusok között még mindig sokan vannak azok, akik nincsenek tisztában a vonatkozó adójogszabályokkal” – indokoltak.

Ajánlásuk szerint kiemelten kell figyelni arra, hogy a vendéglátók a nyugtaadási kötelezettségüknek közterületen is csak online pénztárgéppel tehetnek eleget, továbbá az italárusok, ha kimérve, és nem elvitelre árusítják a bort, akkor nem őstermelői, hanem vendéglátó tevékenységet folytatnak, és nem elegendő a kézi nyugtatömb.

Ezeken felül arra is, hogy az ajándéktárgyakat árusítók kézi nyugtatömböt is használhatnak, amennyiben alkalmazott segíti az árus vagy a vendéglátó munkáját, akkor a munkába lépése előtt kell megtörténnie a bejelentésének a NAV felé, nem ér rá a munkanap során valamikor.

Az ünnepi időszakban a vármegyében is folyamatosak lesznek az ellenőrzések, kiemelt figyelemmel az ünnepi termékeket értékesítőkre és a szolgáltatókra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában