Új szabályok

2024.01.27. 14:00

A békéltetésben sok a változás, de cél maradt az egyezség

Fontos változások léptek életbe a békéltető testületi eljárásban ez év január 1-jétől – eszerint például idéntől már alávetési nyilatkozat nélkül is születhet kötelezést tartalmazó határozat a vállalkozásokkal szemben, ha a fogyasztói kérelem megalapozott és az érvényesíteni kívánt kárigény nem haladja meg a 200 ezer forintot.

Wald Kata

Fotó: Rákóczy Ádám

– Új szabályok léptek életbe a békéltető testületi eljárásban 2024. január 1-jével. A testület működésének elsődleges célja továbbra is a felek közötti egyezség létrehozása, viszont fontos változás, hogy a békéltető testületek regionális szervezetté váltak. 

Eszerint Tolna, Somogy és Baranya vármegye területén lakó vagy ott tartózkodási hellyel rendelkező fogyasztók ügyeiben a Baranya Vármegyei Békéltető Testület jár el. 
 

– További változás, hogy a békéltető testület a meghallgatásokat fő szabály szerint online formában tartja meg. A fogyasztó kérésére a testület továbbra is tart személyes meghallgatásokat Pécsett, Kaposváron és Szekszárdon – hívja fel a figyelmet az újításokat részletező tájékoztatójában a Baranya Vármegyei Fogyasztóvédelmi Egyesület. – A vállalkozásoknak a személyes meghallgatáson is elegendő lesz online bekapcsolódniuk. A testület elnöke – a felek egyetértésével – dönthet az eljárás írásban történő lefolytatásáról is, ez esetben a feleknek megjelenniük a testület előtt sem személyesen, sem online nem kell

 – hangsúlyozzák. 

Új szabály, hogy a békéltető testület – alávetési nyilatkozat nélkül is – kötelezést tartalmazó határozatot hozhat a vállalkozásokkal szemben, ha a fogyasztói kérelem megalapozott és az érvényesíteni kívánt kárigény nem haladja meg a 200 ezer forintot. Az egyezség és a kötelezés végrehajtható. 
A tájékoztató arra is felhívja a figyelmet, hogy mikro-, kis- és középvállalkozások a továbbiakban fogyasztóként nem indíthatnak eljárást a békéltető testület előtt, vitás ügyeikben kizárólag bírósághoz fordulhatnak. 

Az új szabályokat a 2024. január 1. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni. 

A Baranya Vármegyei Békéltető Testület tájékoztatója szerint személyes tanácsadást, ügyfélfogadást telefonon előre egyeztetett időpontban tartanak pénteki napokon 8.30 és 12 óra között, bejelentkezni a 72/507-154 telefonszámon van lehetőség. 

– A testület kedden és csütörtökön tárgyalási napot tart. A tárgyalás alatt ügyfeleket telefonon nem tudnak fogadni, kérelmüket írásban beadhatják a weboldalon található online nyomtatványon keresztül: https://baranyabekeltetes.hu/kerelem-benyujtasa. Kérdéseiket pedig megírhatják e-mailben az [email protected] címre 

– közölték. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában