Megáldják a szőlővesszőket

2024.01.14. 20:00

A termésjósló Vince napra készülnek a villányi borvidéken

Január huszonkettedike, Vince napja jeles nap a borászok és borkedvelők számára. A néphagyomány szerint ilyenkor vesszőket kell metszeni a szőlőből, majd vízbe állítva várni, hogy kihajtson. A rügyek mennyiségéből lehet következtetni arra, hogy bőséges lesz-e a termés.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Wiesner Zoltan

Egy hét múlva, január 22-én lesz Vince napja, a szőlőtermelők, és borászok egyik legfontosabb ünnepe. Régi szokás szerint a szőlősgazdák a Vince nap időjárásából és a metszett „Vince vesszők” állapotából következtettek a várható szüret gazdagságára. Emellett ezen a napon egyik pincéből a másikba járva kóstolják egymás borait, a tőkékre Isten áldását kérik, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetnek a jó termés elősegítésére. 

A vesszőszentelő ünnepre idén is nagy hangsúlyt fektetnek a villányi borvidéken. Siklóson 10 órakor, a gyűdi nagy keresztnél lesz a Vince napi vesszők megáldása. Máger Róbert plébános vezetésével,​ rövid szertartás keretében imádkoznak a jelenlévők Szent Vince közbenjárásáért, hogy ebben az évben is legyen szőlőbarát az időjárás, és legyen jó a termés. A Jóisten áldását kérik a szőlősgazdákra és a szőlőkben dolgozó munkásokra és mint az elmúlt években, így most is pogácsával, forralt borral készülnek a Siklósi Gasztro-és Borbarátnők. A program után a hagyományos pincejárás veszi kezdetét. 

A villányi önkormányzat szervezésében január 22-én, hétfőn 14 órakor a Jammertal keresztnél várják a szőlősgazdákat és az érdeklődőket. Beremenden január 20-án, szombaton tartják meg a Vince napot, a résztvevőket a Megbékélés Kápolnához várják, ahol 13:30-kor megnyitóval, kulturális műsorral, vesszőszenteléssel és boráldással kezdődik a program. 14:30-kor csapra verik a falu hordóját, és meg is kóstolják a bort. 15 órától bortúra veszi kezdetét, a túra végén teával, forralt borral és debreceni várják a vendégeket, közben pedig tábortüzet gyújtanak. Szintén szombaton egész napos exkluzív vezetett pincejárásra invitálják a borkedvelőket Palkonya pincesorára, illetve a palkonyai szőlőhegyre. A Palkonyai Nyitott Vince program során öt helyi pincészet borait kóstolhatják a meg a résztvevők. A pincetúrát a Haraszti Birtok gazdasszonya, Möszi vezeti majd egészen reggeltől napnyugtáig.

A Villányi Borvidék elmúlt évek hagyományait követve ez alkalommal is színes programokkal várja a vendégeket Vince nap alkalmából a Pincéről Pincére Variációk Vincére rendezvényen. Reggel hordós-, napközben dűlőjáró-, este pedig vacsorázó Vince programokkal készülnek a látogatóknak, melyekről a villanyiborvidek.hu weboldalon keresztül tájékozódhatnak az érdeklődők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában