Látványos fejlesztések

2024.01.31. 20:00

Baranya turisztikai vonzerejét növelik a kerékpárutak

Túlzás nélkül állítható, hogy Baranya vármegyében a rendszerváltás óta nem látott mértékű turisztikai, azon belül kerékpáros turisztikai fejlesztések valósultak meg az utóbbi időszakban – hangsúlyozta a vármegyei önkormányzat elnöke a Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatban.

Balikó Gergely

Fotó: Löffler Péter

Őri László a közösségi oldalán kifejtette: több évtizedes hiányt pótló beruházás eredményeként készült el 4 milliárd forintból az a kerékpárút, amely 55 kilométer hosszan 20 helyszínt érint. Egyúttal azt is megjegyezte: mindig az a cél, hogy ezek a fejlesztések hálózatos jellegűek legyenek.

Szavai szerint egy rendszerben fejlesztik a kerékpárút-hálózatot. Mint felhívta a figyelmet, most készült el a vármegyét észak-dél irányban átszelő szakasz, ami a Nyugat-Mecsek vidékét, Orfű és Kovácsszénája térségét köti össze az építészetileg és kulturálisan egyedülálló értékekkel bíró, ám nagyon nehéz helyzetben lévő ormánsági településekkel.

Annak köszönhetően, hogy az új kerékpáros útvonal egyenesen Kákicsig tart, és Sellyén keresztül az EuroVelo 13 nemzetközi hálózathoz is kapcsolódik – hangsúlyozta Őri László.

A vármegyei elnök megjegyezte: arra is figyeltek, hogy a baranyai vármegyeszékhelyről is legyenek olyan kerékpáros kivezető szakaszok, amelyeken egy-egy természeti, építészeti, kulturális szempontból jelentős turisztikai célpontot lehessen megközelíteni. Példaként említette, ennek jegyében készült el a Pécs és Orfű közötti kerékpárút.

Őri László a következő időszak céljai között jelölte meg a Pécset, Máriagyűdöt és Siklóst érintő kerékpárút legalább első szakaszának elkészítését.

A projekt előkészítése már itt is zajlik – ismertette a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke.

A következő évek fejlesztési terveiről Őri László elmondta: céljuk, hogy a fenti hálózatba illeszkedő kerékpárút-rendszert tovább bővítsék Baranya vármegyében. A Mohács 500 programsorozathoz kapcsolódva jelenleg is zajlik a két mohácsi csatasíkot összekötő kerékpárút tervezése. A megépülő szakasz jelentőségét érzékeltetve hozzátette: a két nemzetközi útvonalat, az EuroVelo 6-ot és az EuroVelo 13-at is össze fogja kötni és az Kelet-Baranya turisztikai vonzerejének újabb löketet fog adni.

EuroVelo 13 – A Vasfüggöny-útvonal

A 10 550 kilométer hosszú, 14 UNESCO-helyszínt és három tengert érintő EuroVelo 13 útvonal a hidegháború alatt Európát kettéválasztó vasfüggöny nyomvonalát követi a Barents-tengertől a Fekete-tengerig. Ez az útvonal minden kerékpárosnak számtalan lehetőséget nyújt Dél-Csehország vagy Észak-Ausztria borvidékeitől kezdve a Dráva folyóvölgyén át Bulgária és Görögország hegyvidékes határáig, vagy a balti államok nyüzsgő kikötőjétől Lappföld csendes tájaiig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában