Ezt mutatja a piac

2024.01.12. 07:00

Nem a külső számít, hanem az, ami belül van

Hogyha csütörtök, akkor nálunk az piac napot jelent. Reggel 8 órakor pedig már kint is voltunk a Pécsi Vásárcsarnokban. Ezt láttuk tegnap.

Czeczon Enikő

A kora délelőtti órákban még viszonylag csend uralkodik a csarnokban, de azért már kezd erősödni a zsivaj, viszont ilyenkor még kivehetők a pultoknál állók beszélgetései. Az egyiknél pont egy úr állt, aki éppen azt próbálta elmagyarázni, hogy balról a második kolbászt szeretné elvinni, de azt már elfelejtette hozzátenni, hogy neki bal vagy az eladónak, így egy kisebb feszültség alakult ki, de a félreértés végül megoldódott. 

Finom illatok járták át a csarnokot, aminek a forrása természetesen az ételes rész volt, ahol buszsofőrök, fiatalok és a csarnok törzsvendégei fogyasztották reggelijüket, és jókat beszélgettek. De aztán bevetettünk magunkat a sorok közé, de azért közben még megállítottak minket, hogy elmondják, hogy mennyire jó volt a múltkori lapszámban a piacos fotó.  

Mivel január van, most is vitaminbombákat kerestünk, és ráleltünk a céklára és a fekete retekre, amelyek ugyan külsőre nem vonzóak, viszont annál finomabbak és egészségesebbek, és a téli hónapok legolcsóbb zöldségei, amik kitűnő vitaminpótlók és gyógyhatásaikat is régóta ismerik.  

A fekete retekben az a legjobb, hogy a fagyos talajban sem megy tönkre, így még télen is élvezhetjük enyhén kesernyés, gyakran csípős aromáját. Ha pedig betegek vagyunk, akkor torokgyógyító, immunerősítő szirup készíthető belőle, amihez kell egy nagyobb gumó, amelynek belsejébe vágjunk mélyedést körülbelül félig, és tegyünk bele 2-3 evőkanál mézet, majd a levágott kalapot helyezzük rá, és egészet éjszakára tegyük hütőbe. Másnaptól naponta háromszor 1-1 kanállal fogyasszunk belőle, és csodák-csodájára meg fog szűnni a köhögés. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában