Nyakunkon a húsvét

2024.03.24. 12:00

A Sonka és a tojás vásárlásánál is fontos az óvatosság

Sonka vásárlásánál is kerüljük az alkalmi árusokat és csak megbízható, legális helyről vásároljunk - javasolja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Tojás esetében pedig fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vegyünk.

Wald Kata

A sonka és a tojás a húsvéti ünnepi asztalról nem hiányozhat -  a két népszerű termék vásárlásakor is fontos az elővigyázatosság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tanácsai szerint.

sonka
Már kapható az ínycsiklandó illatú sonka. A vásárcsarnokban a helyi termelőkkel nem foghatunk mellé.
Fotó: Löffler Péter

„Húsvéti sonka” alatt a nyers sonkákat, a hőkezelt sonkákat és a parasztsonkát értjük. Vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelteknél pedig „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk.

- Szintén érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis – a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett – közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A hagyományos pácolt, füstölt sonka íz-élményt keresőknek nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása

 - javasolja a Nébih. 

Vásárlásnál, a lejárati idő mellett, érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék - ha nem nyomjuk meg - ne engedjen levet. A levet engedő sonka legtöbbször a pácolás nem megfelelő módját jelzi, illetve utalhat a hús nem megfelelő minőségére, vagy valamilyen romlási folyamatra is. Kerülendők továbbá az alkalmi árusok: a sonka esetén is fontos, hogy csak megbízható, legális helyről vásároljunk. Ha sérült a csomagolás, inkább ne vegyük meg, ha pedig a sonka túl olcsó, árulkodó lehet, mert a nagyobb mennyiségű páclé tartalom például árcsökkentő tényező. 

A tojás vásárlásánál a legfontosabb, hogy csak tisztát, frisset, épet vegyünk. A tojás dobozán mindig célszerű ellenőrizni a minőség-megőrzési idő lejáratának dátumát - ha túl közeli az időpont át kell gondolni, mikor, mire szeretnénk felhasználni a terméket. 

Átfogó országos ellenőrzés vette kezdetét

A közelgő húsvéti ünnepekre tekintettel kezdetét vette a már hagyományosnak mondható tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés: az egy hónapig tartó országos ellenőrzés során a hatóság szakemberei egyebek mellett étkezési tojásokat, különböző húskészítményeket, édesipari termékeket, valamint friss zöldséget, gyümölcsöt és borokat vizsgálnak. A tavaszi akció hangsúlyos része a piacok ellenőrzése. 

A húsvéthoz kötődő termékkörök átfogó ellenőrzése során különösen a sonkákra, a tojásra és a különböző édesipari termékekre, míg a friss zöldségek és gyümölcsök közül elsősorban a primőr import termékekre fókuszálnak a felügyelők. 

A tavalyi hasonló szezonális akció során a csaknem egy hónapos időszak alatt 2610 ellenőrzésre került sor, amely 29 esetben figyelmeztetéssel és 208 esetben bírsággal zárult. A hatóság nagyságrendileg 16,4 millió Ft bírságot szabott ki, a több mint 12 ezer megvizsgált élelmiszerből 579 tételt, összesen 11,6 tonna mennyiségben kellett kivonni a forgalomból. 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában