Középpontban a zöld

2024.03.27. 14:00

Példaértékű zöldfelületek - kampányt indított a szövetség

Az egyre kevesebb zöldterület, a klímaváltozás negatív hatásait már mindenki érzi. Az Éghajlatvédelmi Szövetség olyan hazai zöldfelületi mintákat keres, ahol a növények az égig érnek. A kezdeményezésre április elejéig lehet jelentkezni, akár baranyaiaknak is.

Tóth Viktória

Fotó: Török János

Utak, parkolók, betonrengeteg veszi el a zöldfelületet, a növények, vadállatok életterét hazánkban és vármegyénkben is. Ezek mind a 21. század civilizációs velejárói, melyek minket, embereket szolgálnak ki. Ebben a helyzetben nagy szükségünk van az olyan kezdeményezésekre, projektekre, melyek a klímavédelemre helyezik a hangsúlyt. 

Növények nyúlnak az égig
Növények nyúlnak az égig

Az Éghajlatvédelmi Szövetség kampányával azt szeretné bemutatni, hogy a pár centisre nyírt gyep és egynyári növények helyett igazi mezőket is találunk a városi vagy falusi közterületeken. Céljuk, hogy feltárják és minél szélesebb körrel megismertessék a hazai jó példákat, hozzájárulva ezzel a szemléletformáláshoz és az eddig megszokott gyakorlat megváltoztatásához. Akár Baranya vármegyében is, ugyanis ha belegondolunk, körbenézünk az otthonunk környékén lehet, hogy mi is találunk olyan területet, mely megfelel a kampányban leírt kritériumoknak.

A szövetség információi alapján az Égigérő zöld - KlímaSztár 2024 elnevezésű kezdeményezés első időszakában április 8-ig bárki javaslatot tehet azokra a területre, amelyeket ismer és amelyek megfelelnek a felhívásban megfogalmazott gondolatoknak, egy adatlap kitöltésével. Ezt követi a javaslatok áttekintése, egyeztetés a területek tulajdonosával és kezelőjével. Azokról a területekről, amelyeket a javaslatok alapján mintaértékűnek találnak, részletesebb adatokat és képeket gyűjtenek. A javaslatok értékelését szakértő zsűri közreműködésével végzik. A KlímaSztár díjak átadását valamint a díjazott pályamunkák bemutatását május 24-én a Zöld Civil Országos Találkozó nyitó plenáris programján adjuk át a Nagykovácsi Teleki-Tisza-kastélyban.

További információk a projektről a szövetség honlapján olvashatóak.

S, hogy miért jó ha a növények az égig érnek?

A szövetség ezt is megindokolta. Mint írták, ez sokszínűbb élőhely lehetőségét hordozza magában. A magasabbra meghagyott zöldfelület ugyanis sokkal több növényfajból áll. Az ilyen terület sokkal több hasznos állatnak, például beporzóknak vagy madaraknak biztosít élőhelyet.  A nagyobb zöld levélfelület a párologtatásával hűti a környezetét, segít elviselhetőbbé tenni a forró időszakokat, ellenállóbb, nehezebben szárad ki, mint a néhány centiméteresre nyírt gyepfelület. Az ilyen területek fenntartásához kevesebb géphasználat kell, kisebb környezetszennyezéssel jár, illetve a felületek fenntartása sokkal kevesebb emberi munkával megoldható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában